0
Publicat in iulie 4, 2011 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Obiceiuri disparute: Starea de sanatate si cele patru umori


Daca tot am scris pana acum despre sfarsituri si alte inceputuri, incercand sa demonstrez ca nu exista limita ci un continuum spatio-temporal, in care singura masura reala a timpului este „aici si acum”, dati-mi voie sa enumar cateva obiceiuri si teorii disparute. Pana in sec. al XVIII-lea s-a pastrat convingerea ca vitalitatea si sanatatea omului erau guvernate de cele patru umori. Medicii din vechime considerau ca organismul contine patru fluide vitale, numite umori de la latinescul care defineste umezeala. Aceasta teorie va influenta hotarator intreaga stiinta medicala, iar mai apoi, cand umorile au fost asociate tipului de personalitate a aparut o noua stiinta numita psihologie. Iata cum imparteau medicii antici cele patru fluide vitale:

– umoarea rosie a sangelui, care provoaca imbujorare, febra si transpiratie.

– umoarea galbena a bilei, care pigmenteaza carnea in culoarea portocalie.

– umoarea alba a mucozitatilor formate in nas si plamani si care era expectorata prin tuse.

umoarea neagra care se forma in adancul corpului atragand atentia ca organele incep sa putrezeasca si ca se instaureaza moartea.

Initial, se credea ca bolile sunt cauzate de dezechilibrele acestor fluide vitale, si cum intreaga antichitate considera ca materia din univers este formata din cele patru elemente: apa, pamant, aer si foc, medicii au pus in analogie umorile cu expresiile „macrocosmosului in microcosmos„. Tales din Milet, primul nare filosof al occidentului a spus: „Apa este elementul ce exista inaintea aparitiei tuturor lucrurilor, din care toate s-au format si in care toate lucrurile se intorc„. Pentru Anaximandru, parintele metafizicii, elementul primordial era focul, iar Anaximene opta pentru aer. In fine, Heraclit a combinat cele trei elemente adaugandu-l pe al patrulea: pamantul. In lumina acestei filosofii, patru a devenit numarul de aur! Teoria celor patru elemente este corespondenta legii conservari energiei care postuleaza ca nimic nu se pierde ci ca totul se transforma. Ceva mai tarziu, Empedocle asociaza patru culori corespondente elementelor, urmat indeaproape de medicul Galenus care sustinea ca starea de sanatate este data de echilibrul celor patru umori.

-va urma-