Publicat in februarie 26, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

1990-1996: Devalizarea bancilor sau cum au ajuns niste tovarasi capitalistii Romaniei


A venit vremea unei curatenii profunde in sistem. Mai tinerii nostri conationali trebuie sa stie tot adevarul despre cel mai pestilential sistem politic modern, un adevarat Club al Cocosatitor, cum excelent il numea regretatul Olimpian Ungherea.

Totul incepe cu devalizarea bancilor de in perioada 1990-1996. Sistemul de fraudare al banilor stransi printr-un efort urias de parintii si bunicii nostri in cele mai teribile vremuri ale regimului comunist a fost importat de la oligarhii rusi, fosti agenti kgb-gru, transformati dupa prabusirea URSS in Mafia rusa. Iata reteta:

  • Acoradarea de credite neperformante, fara garntii sau garntate fictiv
  • Proliferarea creditelor preferentiale, cu dobanzi reduse unor oameni din sistem
  • Nerestituirea sumelor imprumutate.

53207aaf95f9cfc034000000

In cativa ani s-au produs falimente bancare in lant. Un exemplu ilustrativ este situatia Credit Bank-Renasterea Creditului Romanesc, una dintre primele banci private, care a starnit un imens scandal in 1995. Presedintele bancii a falsificat bilantul contabil, prin majorare fictiva de capital, a fost acuzat de luare de mita, acordarea unor credite preferentiale, plasamente defectuase. In scurt timp, exempul a fost luat si de alte banci care si-au ruinat clientii si au prejudiciat statul roman cu sute de milioane de dolari: Bancorex, Credit Bank, Banca Agricola, Bankoop, Banca Religiilor, Banca Dacia Felix, etc.

53207b8e95f9cfaa35000000

Prin astfel de inginerii financiare, cativa fosti tovarasi (activisti de partid si securisti) s-au transformat in capitalistii de cumetrie, ce s-au organizat ulterior intr-unul dintre cele mai teribile sisteme de tip mafiot din lume.

Despre toate acestea ar trebui intrebati premierii: Petre Roman, Nicolae Vacaroiu, Teodor Stolojan, fostul director SRI, Virgil Magureanu si evident tatucul lor, Ion Iliescu