0
Publicat in ianuarie 26, 2011 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Anti-materiaInainte sa incercam intelegerea conceptului de anti-materie, este bine sa zabovim putin asupra teoriei anti-lumii a lui Gustav Naan, concept ce a inspirat scenariul serialului Fringe. Estonianul Naan, asemeni lui Oscar Klein este convins ca exista lumi concrete formate din materie si anti-materie, ca niste dimensiuni paralele. El vorbeste de un intreg univers paralel, cu galaxii, sori, planete si o populatie asemanatoare noua. Gustav Naan pune totul in urmatoarea ecuatie:
Si I (-I)=0; 0=I (-I) si aceasta se poate traduce asa: lumea vizibila formata din particule este dublata intr-o alta dimensiune de o lume asemanatoare, dar formata din anti-particule. Lumea este despartita de anti-lume de o bariera energetica de netrecut,pericolul fiind al pulverizarii. Universul mare este astfel compus din doua alte universuri paralele, unul format din materie si altul din anti-materie si tocmai de aceea, este etern, caci atunci cand se ajunge la punctul 0 se topeste lumea aflata in contractie si se nastea cea din dilatare.
Din nimic se poate precipita materie, daca ea este compensata in anti-lume de o cantitate egala de anti-materie. Fizicienii francezi Louis de Broglie si J.P.Vigier si-au imaginat un subunivers format din anti-protoni, anti-electroni. Aceasta dimensiune nascuta din anti-particule este in oglinda cu lumea noastra. Autorul teoriei anti-particulelor, englezul P.Dirac, care a descoperit in 1928, antielectronul sau pozitronul este convins ca anti-materia ar fi formata din anti-atomi cu nuclee incarcate negativ si inconjurate de pozitroni. In 1966, americanii de la Laboratorul National din Brookhaven, au putut crea un nucleu de anti-hidrogen, pornind de la un anti-proton si de la un anti-neutron.
Aceasta descoperiere indrituieste teoria anti-lumilor. Gustav Nann crede ca acest univers paralel este in interiorul universului concret. Pe scurt, din ciocnirea lumii cu anti-lumea se naste lumina, cand un univers in contractie atinge punctul zero, nu se neantizeaza ci intra in anti-univers. „Totul contine doi poli meniti in a se inlocui unul pe celalalt„, scrie Charroux in Cartea trecutului misterios. Daca ne ghidam dupa savantul Niels Bohr, care spunea : „totul este posibil, cu conditia sa fie suficient de nebunesc”, putem sa indraznim gasirea raspunsului la intrebarea cine a creat universul?
-va urma-