0
Publicat in august 28, 2010 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Decalogul dezastrului


Intrerup putin serialul despre Atlantida propunandu-va un subiect dens, greu, ingrijorator. Este aproape evident ca am intrat in perioada istorica descrisa ca „inceputul sfarsitului”. Fara sofisme, fara idei preconcepute iata cateva statistici internationale care plaseaza civilizatia moderna intr-un tablou sumbru. O lume veche se desira…cine o va inlocui? Pe ce premise, cu ce valori?
1. Suntem 6,6 miliarde pe planeta cu o rata a cresterii densitatii de 90.000.000 pe an. Natiunile Unite previzioneaza ca pana in 2025 vom ajunge la 7,85 miliarde, iar in 2050 la 8,95 miliarde de locuitori.
2. 80 de procente din produsul intern brut mondial este directionat catre 1 miliard de oameni, restul fiind impartit de 5,5 miliarde. 1,3 miliarde consuma 86% din resursele planetei. 3 miliarde abia daca pot subzista cu un venit de 2 dolari pe zi, in timp ce 650 de milioane dintre pamanteni detin 54 de procente din veniturile mondiale. Tarile sarace, printre care si Romania platesc dobanzi anual mult mai mari decat ajutoarele venite de la F.M.I si Banca Mondiala. Tarile lumii a III-a si a IV platesc cu 38 de miliarde de dolari mai mult decat ajutoarele primite.
3. La scara planetara, un locuitor din trei traieste in conditii mizere, in cartiere rau famate, ghetouri, mahalale. Zonele paupere din lume sunt ocupate de aproximativ 900 de milioane de locuitori.
4. In tarile slab dezvoltate sau in curs de dezvoltare un copil diun trei este malnutrit, iar 11 milioane de copii sub cinci ani mor anual din cauza unor boli provocate de alimentatia precara.
5. Exista o globalizare a terorismului atat in lumea islamica cat si Europa sub forma resurectiei miscarilor anti-semite, de extrema dreapta si a fundamentalismului religios.

6. Scad dramatic rezervele alimentare si se constata o diminuare dramatica a resurselor de apa , pese 1,1 miliarde de oameni fiind amenintati de seceta.
7. Se degradeaza constant echilibrele naturale prin poluarea excesiva a atmosferei, oceanelor si a sistemelor de apa potabila. Peste jumatate din fondul planetar al padurilor a disparut incepand cu revolutia industriala pana azi. Continua disparitia unor specii, iar specialistii avertizeaza ca daca nu se intampla urgent o schimbare de paradigma, pana in 2100 vor fi disparut peste o treime dintre speciile existente. Cea mai teribila transformare climaterica a inceput in anii 2000 de cand gheata arctica se topeste anual in cantitati uriase, marea absoarbe o caldura solara uriasa care determina o topire si mai accelarata a ghetarilor de la poli. Permafrostul siberian este pe cale de disparitie generand eliberarea necontrolata a gazului metan aflat in pungile de sub turba de balta generand un efect de sera cu tendinte de generalizare.
8. In ciuda declaratiilor politice si a promisiunilor electorale, din 2005 s-a constatat o crestere continua a saraciei si a foametei. Evaluarile oficiale, care sunt cu aprox.20 de procente mai optimiste decat cele non-guvernamentale arata alarmant: In SUA 12,5%din populatie traiesc in saracie, 31.000.000 din care peste 12 milioane copii se confrunta cu insecuritatea alimentara, iar 3,1 milioane de cetateni sufera efectiv de foame.
9. Cel mai bogat segment al populatiei a devenit si mai bogat in timp ce restul se confrunta cu o scadere dramatica a nivelului de trai.
10. In numele sigurantei nationale si a intereselor de stat, multe tari democratice au introdus programe de cenzurare a libertatilor individuale mergand pana la controlarea internetului, descurajarea financiara a jurnalistilor si limitarea actiunilor societatilor civile. Din 2007 se constata la nivel planetar o scadere a interesului administratiilor fata de sistemele de educatie si sanatate.
Putem, asadar lesne constata ca umanitatea se afla de ceva vreme pe traiectoria de la colapsul national la cel planetar.
-va urma-