0
Publicat in mai 28, 2010 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Romania: fara ipocrizie, dar cu speranta!


Exista mai multe feluri de a guverna. Statele se impart in cateva categorii distincte. In functie de ideologie si traditie, conducatorii tarilor adopta unul dintre urmatoarele modele:
1. Statul democratic. Unde functionarimea ierahizata pe competente asigura comunicarea dintre interesele institutiilor statului si realitatiile economnie de piata. (Tarile nordice, Olanda, Anglia…)
2. Statul politienesc. Aici autoritatile prezinta legile indispensabile care trebuie respectate in interes national si oprima fara nici o nuanta sau negociere ori ce abatere de la program. (Statele Unite. Rusia, Israel, China…)
3. Statul manipulator. Este format din oligarhii mafiote. Autoritatile sunt corupte de la A la Z, si beneficiind de atributele pluralismului se ascund in partide politice, manipuleaza populatiile prin diferite mijloace pentru a le obtine votul.Odata ajunsi la putere acesti sobolani vor negocia intre ei o imbogatire rapida din fondurile tarii, doar a unei gasti clientelare. (Romania, Italia, Grecia)
4. Statul magician. Institutii discrete, prezente politice vagi, guvernare prin programe, dar care asigura ordine, disciplina, coerenta, solidariatate, performanta. (Elvetia, Germania)
Ce putem face noi, cei care dorim ca si tara noastra sa fie strict ierarhizata pe criterii meritocratice? Este mai mult decat evident ca „Omul sfinteste locul„. Putem incepe prin a ne scutura de naivitate. In 20 de ani de „democratie originala” cum o definise Iliescu in zorii anilor ’90, avem dovada certa ca suntem coordonati de niste manipulatori, niste mincinosi care nu au facut nimic pentru bunastarea, propasirea spirituala si materiala a populatiei careia i-a cersit sau furat votul in toate alegerile din 1990 pana azi! Ba mai mult, printre politicienii tuturor partidelor se afla tradatori de neam si tara cara au devalizat economia, au instrainat rezervele strategice, sa nu uitam scandalurile Petrom-OMV; Sterling, au secatuit fondurile populatiei prin proiectarea si protejarea unor fonduri fantoma de investitii, au ruinat banci (Dacia Felix, Bancorex. Banca Religiilor etc). Nici unul dintre acesti lideri mai mult sau mai putin charismatici nu au gandit inainte pentru tara si apoi pentru sine, ci in derularea celui mai josnic egoism, acesti negustori de suflete au ingenunchiat potentialul teribil al Romaniei pe treizeci de arginti! Avem un potential urias, suntem plasati geo-strategic intre Orient si Occident, suntem depozitarii celor mai vechi dovezi de civilizatie, Hamangia, Cucuteni (15.000 ani), am influentat valorile umanitatii in toate domeniile din care amintesc:medicina-Nicolae Paulescu, inventatorul insulinei; aerodinamica -Henry Coanda, inventatorul motorului cu reactie; in 1827, Petrica Poenaru inventeaza stiloul; Victor Babes scrie primul tratat de bacterologie din lume; Alexandru Ciurcu inventeaza prima ambarcatiune cu reactie in 1886; Emil Racovita devine parintele biospeologiei, in 1904; un an mai tarziu, Augustin Maior inventeaza telefonia multipla; tot noi am dat primul inginer femeie din lume in persoana doamnei Eliza Leonida Zamfirescu si desigur lista se poate intinde pe multe pagini, sa-i mai amintim doar pe Traian Vuia, inventatorul pneurilor la terenul de aterizare al avioanelor, sa ne mutam putin in sfera artelor si a filosofiei amintindu-ne de Lucian Blaga, si de minunata sa „Trilogie a Cunoasterii”, de Mircea Eliade, cu a sa ultracuprinzatoare „Istorie a credintelor si ideilor religioase”, de Eugen Ionescu, parintele teatrului absurd; samd. Avem disperata nevoie de reforma si modernizare! Cand ne vom scutura rapciuga si noroiul vom renaste ca armasarul din basmele noastre si vom deveni chiar inorogi tinand cont de inima noastra in care, uneori locuieste Hristos, singurul Imparat al Umanitatii!