0
Publicat in mai 18, 2010 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Zece solutii de a iesi din criza


Crizele economice, sociale si morale sunt produsul incompetentei, coruptiei si lacomiei. Iata cateva solutii pe care guvernantii ar trebui sa le ia in seama, daca intr-adevar sunt conectati la sursele afectiv-energetice ale Tarii Mama:
1. Impozitare diferentiata pe banii productivi si pe cei speculativi. Economiile sanatoase pastreaza un echilibru intre productie si consum. Adevarata valoare monetara este definita de bunurile care pot fi cumparate real, nu virtual ca in cazul imprumuturilor. Statul ar trebui sa scada impozitele, sa asigure facilitati fiscale producatorilor si sa suprataxeze afacerile speculative(tranzactii bursiere, imobiliare etc). O idee sanatoasa spune ca despre capital ca trebuie sa fie in slujba poporului care l-a generat. Asftel produsele romanesti ar trebui sa fie taxate mai putin decat cele din import.
2. Reducerea somajului prin gasirea locurilor de munca de stricat necesitate: infrastructura, modernizarea turismului, reactivarea productiei care are piata de desfacere internationala. Reformarea administratiei prin flexibilizarea relatiei functionar-public.
3. Valoarea si functionabilitatea unei tari nu este garantata de banii din conturi sau din rezerve ci de calitatile native ale oamenilor: inteligenta, curaj, determinare, solidaritate. Germania si Japonia si-au revenit dupa razboi mizand pe aceste date genetice.
4. Excesul de taxe si impozite anihileaza dorinta omului de a munci incurajand smecheria si eludarea obligatiilor fiscale catre stat. Compartimentele de care tara are stricta nevoie ar trebui scutite de taxe si impozite daca ele genereaza forta de munca si servicii indispenabile (spitale, unitati de invatamant).
5. Statul ar trebui sa-si intareasca autoritatea in privinta ordinii si sigurantei publice, armata, servicii secrete, unitati de cercetare, rezerve strategice, resurse naturale si sa renunte treptat in a mai fi un jucator in economia de piata. Sa nu uitam ca majoritatea miliardarilor de la noi s-au imbogatit cu ajutorul statului in ciuda saracirii unor categorii sociale ca pensionarii si bugetarii.
6. Ordonarea si disciplinarea bancherilor. Acestia ar trebui conditionati sa investeasca preferential in tara in care au sucursale. Daca produci profit din dobanzile pe care le pretinzi cetatenilor, investeste capitalul in pietele nationale, ca cercul: producator-finanator-consumator sa functioneze corect si sanatos.
7. Nationalizarea tuturor averilor nejustificate, retrocedarea tuturor proprietatilor private, incurajarea celor care detin teren agricol sa faca productie, revizuirea tuturor privatizarilor, iar in cazul celor unde se vor descoperi grave nereguli, corectarea lor imediata.
8. Orice munca trebuie remunerata decent. Statul trebuie sa poata pastra economiile populatiei, asigurand o dobanda practicata pe piata libera si sa reinvesteasca acest capital in interesul comunitatilor locale.
9. Reformarea fundamentala a partidelor politice care se comporta precum clanurile mafiote. Depolitizarea totala a functionarimii a carei singure calitati ar trebui sa ramana profesionalismul si competentele.
10. Investirea de fonduri in cercetare, invatamant, medicina, cultura, sisteme de aparare. Instruirea corpului diplomatic, deschiderea catre valorile fundamentale ale Europei si ale principiilor crestine!