0
Publicat in februarie 28, 2010 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Cromatica pe spirala constiintei


Motto: „Grecii aveau un cuvant superb, Kosmos, care insemna Intregul armonizat si organizat al intregii existente, inclusiv taramurile spirituale, mentale, emotionale si fizice…astazi reducem totul la cosmos si materie, transformand viata multicolora si superba intr-o lume mohorata si cenusie si ne miram ca nu mai stim sa fim fericiti…” Ken Wilber– O teorie despre tot si toate.
Pentru a gasi semnificatiile artei, medicinii, fizicii, sociologiei, politicii, afacerilor ar trebui sa iesim din hazard si sa incercam o abordare a cosmosului, prin care sa intelegem ca existenta cuprinde pe langa efectele materiale, si viata mintii, a sufletului, a culturii si a traditiilor. In 1960 Abraham Maslow a dezvoltat, conceptul realizarii sinelui, invitindu-ne sa ne concentram asupra implinirii interioare, dupa ce am depasit „poftele si pasiunile din lumea exterioara, supusa fizicului, fiziologicului si imbatranirii„. Cautatorul sensurilor profunde porneste in evolutie pe spirala constiintei. Morala, etica si cultura unui individ sunt strict legate de stadiul evolutiei spirituale in care se afla. E nevoie de timp pentru a parcurge noi trepte de intelegere, etapele nu pot fi arse. Cristopher Cowan si Don Beck au dezvoltat o teorie in care categorisesc diferitele modele de perceptie a Kosmosului, in sensul sau profund, integralist atribuind fiecaruia dintre ele, o culoare. Oamenii, in functie de stadiul in care se afla constiinta lor apartin, conform celor doi urmatoarelor directii cromatice:
-tipul arhaic-instinctiv, in care supravietuirea, satisfacerea dorintelor primeaza – Bej.
-tipul magic-animst, in care primeaza relatiile tribale, de sange, credinta in spirite guvernatoare, ritualul si ceremonialul – Purpura.
– tipul eroismului mitic, a gandirii feudale cu a sa filosofie: „viata e o jungla in care puterea invinge totdeauna – Rosu.
– tipul conformistului rigid fata de ierarhiile sociale, dualistul care imparte lumea in bine si rau, fara nuante, patriotul nationalist, fundamentalistul religios – Albastru.
-tipul individualist, cel care isi dezvolta constiinta prin instruirea stiintifica rationala, cel aplecat asupra succesului economic – Portocaliu.
– tipul individului sensibil la necesitatiile planetei, a celui care crede in valorile ecologice, umaniste, dincolo de dogma si doctrina, aparatorul libertatii individuale si a drepturilor fundamentale ale omului – Verde.
Asadar, pentru intelegerea corecta, holistica a universului, cel mai important factor il constituie psihologia interioara a omului si nu separatismul clasificarii sociale in rase, etnii, religii. Teoria lui Samuel P Huntington despre Ciocnirea Civilizatiilor este fundamnetal depasita de teoria lui Beck-Cowan a Confrunatrii planurilor de constiinta.

-va urma-