0
Publicat in februarie 17, 2010 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Harta si structura Raiului


Experientele transcedentale si trairile interioare ale lui Swedenborg contrazic mitul ca Paradisul este o peninsula de nori, amorfa si decorata kitch in care niste ingerasi rubensieni dau fara de sens din aripioare gudurandu-se la picioarele tronului Celui Prea Inalt. Dimpotriva, viziunea raiului contureaza un taram, o lume organizata si ierarhizata pe diferite niveluri, regiuni si comunitati. Cu un spirit stiintific si o putere de sinteza, uimitoare, Swedenborg cartografiaza viata cereasca dupa cum urmeaza:
– Raiul este compus din doua dimensiuni: Imparatia Cereasca si cea Spirituala. Ingerii din dimensiunea celesta, au o constiinta superioara, direct conectata la LOGOS. Cei din imparatia spirituala sunt animati in primul rand de dragostea fata de aproape, iubirea lui Dumnezeu este un proces al gandirii si al memoriei.
-Sunt, de fapt trei ceruri: cel launtric, cel intermediar si cerul exterior. Aceasta este, de fapt si matricea mentala si spirituala a omului. Suntem asadar, o experesiea a configuratiei raiului. Dincolo de Porti, suntem asteptati de ingerii din cerul exterior, sau cel intermediar, in functie de raportatrile noastre, din timpul vietii la Bine, Adevar si Frumos. Cei care ajung in cerul interior s-au mantuit, au fuzionat cu prima lumina, au cunoscut Calea, Adevarul si Viata.
-Raiul fiinteaza in unitate imbinand toate elementele si totodata reflecatanadu-se in fiecare element. „Dumnezeu se reveleaza Siesi oglindindu-se in cioburile creatiei„. Fiecare comunitate este expresia raiului intr-o forma mai restransa. Aici se aplica principiul divin: „cu totii Unu suntem„.
-Lumina raiului are intensitatea fiecarei comunitati.Spre centrul raiului, ea devine din ce in ce mai pura, inspre cercurile exterioare, lumina devine laptoasa, totul pare mai incetosat, insa se afla scaldat in lumina divina, mult mai pregnant decat pe pamant.
-Exista vami intre ceruri. Si aici este nevoie de evolutie, de extindere a constiintei ca sa poti trece de la un cer la altul. Daca incerci sa arzi etapele te vei confrunta cu suferinta.
-Fiind un taram al iubirii neconditionate si pure, raiul nu admite decat adevarul. Spiritele nu pot avea secrete. „In rai nu-ti poti ascunde afectiunile„. Aici definitoriu este verbul a fiinta. Cele precum a avea sau nu au nici o importanta.
-Raiul este structurat ca o comunitate, ca o tara cu zone urbane si rurale de aici si fraza lui Iisus „In casa Tatalui Meu sunt multe locasuri” (Ioan 14:2)

-va urma-