60
Publicat in iunie 17, 2009 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Treptele suferintei si gasirea Fericirilor


 

 

 

 

 

 

  1. Stupoarea: Trecerea brusca de la o stare de maxima fericire la cea mai cumplita si profunda nefericire. Aceasta rasturnare tragica de situatie este cunoscuta de greci, datorita lui Aristotel ca fiind katastrophe. Exemplul cel mai graitor este a lui Iov, din Vechiul Testament, care intr-o singura zi ajunge de la cel mai bogat, drept si respectat, intr-o stare de degradare teribila. Isi pierde intreaga familie, averile si sanatatea.
  2. Angoasa: Suferinta este traita in spaime si nelinisti.
  3. Constanta: Disperarea, deznadejdea si depresia par ca nu au ragaz, nu exista speranta si nici liman. Nici macar moartea nu se grabeste…
  4. Amintirea: In aceasta stare perplexa de suferinta generalizata se proiecteaza fericirea trecuta, imaginea prosperitatii si a demnitatii pierdute.
  5. Condamnarea: Oprobiul public, plecarea prietenilor, solitudinea impusa. Dupa caderea sociala, dupa pierderea tuturor valorilor individul ramane exasperat, plictisit si nemangaiat.
  6. Revolta: Lupta cu destinul, invinovatirea Providentei, negasirea nici unui sens pentru suferinta. Si aici exemplul lui Iov ramane ca un reper: un om care se chinuie, cazut in cenusa si noroi, cuprins de lepra, cu fata plina de lacrimi.

Ei bine, pe aceasta scara care coboara in abisurile intunecate ale meandrelor sufletesti, se afla, fara ca macar sa stie, cei care trebuie sa invete marea lectie oferita personal (prin Intrupare) de catre Marele Nostru Creator, si anume aceea ca Spiritul invinge materia, Iubirea risipeste nefericirea, iar non atasamanetul fata de valorile trecatoare iti garanteaza linistea si fericirea! Cand nu ai nimic de pierdut, de ce sa te mai temi? Aici este taina Mantuitorului care spune: „Regatul meu nu este din lumea aceasta...”