15
Publicat in mai 29, 2009 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

In cautarea unitatii


Pentru a observa unitatea conceptuala a apartenentei umanitatii la Intreg, dati-mi voie sa va ofer spre meditatie si contemplare „Cele Sase Versuri Vajra”, bijuteria invataturilor Dzoghen, caligrafiate de Chogyal Namkhai Norbu, un mare boddhistava de lumina, incarnat intr-un maestru tibetan:

Desi fenomenele aparente se manifesta ca diversitate, aceasta diversitate este totusi non-duala, si din multitudinea de lucruri individuale care exista, nici unul nu poate fi inchis intr-un concept limitat. Liberi fiind de capacana oricarei tentatii de a spune ca lucrurile „sunt asa”, sau ca „sunt altfel”, devine limpede ca toate formele manifeste sunt aspecte ale infinitului fara de forma, si, inseparabile de el, sunt ele insesi desavarsite. Vazand ca totul este in sine desavarsit de la inceputul inceputurilor, boala nazuintei dupa orice fel de realizare se vindeca de la sine, si doar ramanand in starea naturala asa cum este ea, prezenta contemplatiei non-dualerasare continuu, spontan.

Insusi creierul nostru ne ofera zilnic manifestarea unitatii in diversitate. Iata, emisfera cerebrala stanga, rationala, concreta, ordonata este autonoma si independenta fata de emisfera dreapta, care guverneaza abstractul, imaginatia, creatia, spontaneitatea, si totusi, desi au functii atat de diferite si lucreaza liber, cele doua formeaza o singura minte!