Publicat in decembrie 6, 2013 de Oreste Teodorescu in
 
 

Amnistia fiscala scoate Romania din…boala


Sistemul mafiot osificandu-se structural, a intrat in colaps. Traim cu totii o mare ironie. Cateva miliarde de euro praduite de „baiateii destepti” se afla blocate in paradisuri fiscale, iar titularii conturilor nu se pot atinge de bani, intrucat se tem de maonitorizarea serviciilor secrete si de mana lunga a D.N.A, mai ales dupa ce au vazut ca „omnipotenti” precum Vantu, Nastase, Voiculescu au inceput sa miroasa a igrasie. In acelasi timp, la nivel bugetar stam foarte prost, iar ca investitii strategice nu putem spera decat la capital strain. Daca s-ar aplica, ca in alte tari precum S.U.A, Germania,Turcia,Belgia, Italia, amnistia fiscala, toti banii negrii si mai alesi cei ascunsi prin off shore-uri ar putea alimenta economie cu un mult asteptat flux financiar. Din teama fundamentala de puscarie, magraonii autohtoni, prefera sa tina miliardele de euro ziditi prin banci straine, cand ar putea sa le repuna in circulatie pe piata interna a muncii sau pe cea de capital, ajutand economia tarii sa iasa din impas.

Confruntati cu aceeasi situatia a mafiotilor care au ciordit cateva decade din afacerile oneroase cu statul, politicienii turci au decis ca banii se pot repatria doar printr-o amnistie fiscala. Parlamentul turc a adoptat o lege prin care taxa percepută de stat pentru repatrierea averilor din străinătate a fost redusă de la 30-40% la maxim 2%. Potrivit AFP, prin intermediul acestei măsuri circa 100 miliarde de euro ar putea reveni în Turcia. Potrivit legii adoptate, statul nu va investiga dacă persoanele care deţin fonduri în afara Turciei au eludat în trecut plata taxelor pentru aceste fonduri. Condiţia pusă de Executivul de la Ankara turcilor, pentru a beneficia de aceste măsuri, a fost aceea de a depune o declaraţie fiscală înainte de sfârşitul lunii iulie.

In urma cu trei ani, italienii au declarat fonduri detinute ilegal peste hotare in valoare de 95 de miliarde de euro in urma lansarii unui program de amnistie fiscala, depasind proiectiile initiale ale guvernului si impulsionand sistemul bancar italian. Conform ministerului italian de finante, 98% din fondurile declarate in cadrul programului au fost repatriate in Italia. Programul, care expira pe 15 decembrie 2010, dar care a fost mai apoi prelungit pana la sfarsitul lunii aprilie, a permis italienilor sa declare activele detinute ilegal, platind o taxa de 5%.

Putem sa luam exemplu si de la americani unde Programul de amnistie al Fiscului din 2009, prevedea că evazioniştii care îşi declară conturile offshore şi veniturile plătesc amenzi reduse şi beneficiază de imunitate penală. Rezultatul a fost realimentarea pietii interne de capital cu peste 150 de miliarde de dolari.

  • Primul avantaj al aplicării amnistiei fiscale l-ar constitui faptul că în România s-ar repatria între 20 şi 100 de miliarde de euro deţinute de către români şi ascunse prin diferite bănci sau instituţii financiare din paradisurile fiscale.
  • Al doilea avantaj l-ar constitui încasarea la bugetul de stat, dintr-o taxa de amnistie de 5%, a unei sume cuprinse între 1 şi 5 miliarde de euro.
  • Al treilea mare avantaj ar fi că toate aceste sume, odată scoase la lumina şi repatriate, vor fi puse să activeze în economia româneasca. Astfel economia va creşte pe orizontală, se vor crea noi locuri de muncă, etc.

Asadar, este nevoie de o decizie politica globala, care sa impuna un moment T (0), in care toti marii evazionisti sa-si treaca la lumina averile ingropate, sa recircule banii pe piata romaneasca si sa devina niste investitori strategici, in loc de puscariabili. Iar, din acel moment, orice abatere de la disciplina fiscala sa se lase cu confisacrea averilor si ani grei de detentie.

Politicienii care se opun deciziei de amnistie fiscala sunt fie tradatori ai interesului national, fie atat de incompetenti incat mai bine ar fi inlocuiti cu niste hamsteri…