Publicat in mai 3, 2013 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Aparitia celulara, acum 3,8 miliarde de ani


Primele gene erau constituite din molecule lungi, extinse, ce pluteau liber si spontan, in supa primordiala, fara protectia peretilor unor celule. Desi ARN-ul functiona, detectand si corectand erorile din ADN, in lipsa celulelor, exista permanent riscul aparitiei unor greseli de informatie. Cum totul progreseaza si se imbunatateste de la o generatie, la alta, si asa cum postuleaza si celebrul principiu al Kybalionului; „Nimic nu se pierde, totul se transforma„, natura pentru a asigura o autoreplicare sigura si, mai tarziu,  reproducerea sexuata, a generat o noua componenta biologica, si anume: celula.

Aceasta a aparut si s-a dezvoltat, in primul rand, pentru a proteja genele de mediul ostil si reactiv. O celula este un conglomerat complex, inchis intr-o membrana plasmatica. Avantajul unei gene care activeaza in interiorul unei celule, fata de una care pluteste in deriva, poate fi comparat cu al unui om, care traverseaza o iarna teribila, avand imbracaminte groasa si suficiente provizii. O data cu celula apare sistematizarea si compartimentarea. Viata celulara este, inca de la inceput, extrem de bine organizata. Charles Panati scrie: „Originea organizarii celulare a venit ca un raspuns inteligent la o necesitate suplimentara a genelor: simplitatea!”

Conform stiintei, primele organisme celulare au fost bacteriile, care au aparut acum 3,8 miliarde de ani, cand pe Terra se regasea o cantitate de oxigen, mult mai scazuta decat in prezent. Bacteriile se hraneau cu carbon si se inmulteau atat de rapid incat au fost nevoite sa caute alta sursa de hrana, din supa primordiala. Inteligenta autogena a bacteriilor le-a facut sa nu iroseasca energia, cautand alte elemente, pe care sa le devoreze ca pana atunci, ci s-a produs o evolutie bizara. Bacteriile a luat forma unor celule independente care se autodevorau, folosind ca sursa de energie, lumina soarelui. Asa a aparut fotosinteza. Desi, astazi teremenul ne duce cu gandul la plante, conditiile de mediu care au obligat bacteriile sa foloseasca acest principiu de hranire si multiplicare prin fotosinteza, se mai intalnesc in zonele cu activitate vulcanica.

Cu 3,2 miliarde de ani in urma, in supa primordiala au luat nastere algele albastre-verzi, care au inceput sa elibereze o cantitate uriasa de oxigen, favorizand dezvoltarea unor organisme noi. Algele au extras hidrogenul de care aveau nevoie, din apa, lasand in urma oxigenul pur, care avea sa devina baza existentiala a tuturor plantelor si fiintelor iesite din supa primordiala. Acum 1400 de milioane de ani, celula si-a creat un nucleu, care a devenit centrul de comanda al vietii. In acest punct al evolutiei, viata capatase toate premizele necesare diversificarii

-va urma-