Publicat in mai 7, 2013 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Aparitia sexului cu 1,2 miliarde de ani in urma…


Primele organisme care au avut un sistem propriu de locomotie au fost protozoarele. Ele se deplasau prin apa cu ajutorul miscarilor coordonate a unor cili. Se hraneau cu ajutorul cloroplastelor, care converteau lumina solara in hrana. Astazi exista peste 10.000 de specii de protozoare, dar originea lor, ramane inca o enigma. Se presupune ca acestea au fost formate din mai multe organsime, si mai mici, lipite intre ele.Ca si bacteriile, protozoarele se reproduc prin diviziune celulara. O intrebare i-a framantat pe oamenii de stiinta, daca doua celule se pot uni si pot face schimb de gene,pentru ca astfel sa se poata produce diviziune celulara, nu aici se afla originea sexului?

Evident, ca aparitia sexelor diferentiate, nu are nici o conotatie erotica. La nivelul formelor de viata originare, reproducerea se facea prin fisiune celulara ( o singura celula se diviza in mod spontan, producand alte doua celule noi). De fiecare data cand conditiile de viata deveneau ostile, multe celule fuzionau, formand organisme noi, transmitandu-le o informatie ereditara, cu alte cuvinte, isi prezervau esenta, intr-o noua forma de viata, de unde deducem ca intre sexualitate si moarte exista o stransa legatura. Nu intamplator, in mitologia antica Eros si Thanatos erau gemeni…

Ceea ce este cu adevarat interesant, este faptul ca celulele preferau perechi diferite de ele insele, ca si cum ar fi stiut ca incrucisarea intre aceleasi feluri de celule ar fi multiplicat si toate erorile.

Asadar, avem pana acum doua variante de reproducere celulara: fisiunea si fuziunea. Chiar si organismele unicelulare rudimentare, cautau perechi diferite. Exita si un pattern: „ o celula mica, imobila si lipsita de hrana, va alege intotdeauna o celula mai mare, mobila si bogata in elemente nutritive.” (Peter Marsch, New Scientist 1981). Observam, fuziunea din interes care se va repercuta, mai tarziu si in cazul multor cupluri umane. Inca de la nivel celular era sanatoasa imperecherea cu ” strainii”, de aceea, mult mai tarziu, Hristos va sparge logica neamestecarii sangelui. ” De aceea omul va lasa pe tatal si pe mama sa si-si va cauta sotie din alt neam...”

Intr-un sens, sexul a aparut din nevoia primara si vitala de complementaritate, fiind cea mai eficienta modalitate de a produce o varietate cat mai mare de urmasi, cu sanse mai mari de supravietuire. Daca suntem atenti la evolutia istorica, putem constata, ca generatiile mai noi, au mai multe instrumente de supravietuire, decat cele vechi…Procesul de polarizare a indivizilor opusi s-a concretizat in aparitia celulelor feminine si masculine, definind conceptul de parinti, culminand cu aparitia ovulelor si spermatozoizilor.

-va urma-