Publicat in martie 20, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Cand vor raspunde in fata legii si a istoriei cei care au jefuit Romania dupa 1989?


Incepand cu anii 1990, destinele  socio-politico-economice ale Romaniei au intrat pe mainile unor grupuri de interese, nascute in instentinele esaloanelor II si III ale conducerii partidului comunist.  Pana in 1996, averea statului roman a fost transferata catre conturi private, nascandu-se atat de nenatural, clasa privilegiatilor puterii.

Am sa dau, doar cateva exemple de fosti tovarasi de nadejde, transformati la ordinul securitatii si mai ales prin respectarea scenariului KGB-ist, in capitalistii de tranzitie:

  • Badea Dinca, ginerele membrului Comitetului Politic Executiv al CC al PCR, Ion Dinca, a fost pana in 1990 directorul Institutului Roman de Informatica. Dupa decembrie 1989, infiinteaza  prin transfer fraudulos de capital, firma COMPUTERLAND.
  • Gabriel Popoviciu, alt ginere al aceluiasi Ion Dinca a infiinta compania Allrom si impreuna cu Badea Dinca au devenit titularii francizei Pizza Hut.
  • Marius Tarlea, ginerele fratelui lui Ceausescu, Ion infiinteaza in 1990, la Zurich, compania Manel Finanz AG, cu un capital social de 9.000.000 de franci elvetieni, iar la Bucuresti deschide Columna Bank.
  • Vasile Bostan, presedintele Asociatiei Studentilor Comunisti, prieten la catarama cu Nicu Ceausescu, devine primul presedinte Columna Bank.
  • Aurel Borsan, directorul Biroului de Tursim pentru Tineret (BTT) a privatizat toate sediile judetene, devenind patronul Dacia Felix Tour in 1992.

Unii dintre privilegiatii tranzitiei de la comunism la capitalismul condus de comunisti au fost cei care au ocupat pozitii cheie in Comertul Exterior. Intre 1990-1995, acest sector de activitate a rulat aproximati 80 de miliarde de dolari. Format din ofiteri ai DIE, acest segment era cel mai bine pregatit sa inteleaga si sa construiasca principiile economiei de piata. Pastrand relatiile cu firmele straine (in anii ’80, Romania detinea 46 de firme care operau in occident si lumea a treia, o adevarata piata comerciala si un club relational foarte puternic).

Prin 4 manevre abil ticluite, responsabilii si titularii unici de cont care aduceau valuta in tara, inainte de 1989, au preluat integral atat banii statului roman cat si pietele economice externe.

  1. Privatizarea
  2. Cointeresarea firmelor de stat sa continue productia si desfacerea marfurilor in strainatea prin intermediul firmelor privatizate de fostii ofiteri DIE.
  3. Prelungirea contractelor initiate in anii ’80 de catre statul roman si firmele occidentale, de data aceasta cu societatile comerciale privatizate de catre ei.
  4. Achizitionarea de credite preferentiale de la bancile romanesti, ulterior devalizate prin creditare neperformanta.