Publicat in iulie 14, 2013 de Oreste Teodorescu in Fara categorie
 
 

Cateva consideratii despre schimbarea numelui


In credintele stravechi, de origine shamanica, se credea ca in nume se afla toate amprentele psiho-energo-informatioanle ale fiintei, care-l poarta. De aceea, exista teama ca vrajmasul (vrajitorul, practicantul de magie intunecata), daca stie numele victimei, o poate „prelucra” mai usor. Asa s-a nascut ideea ca omul ar fi bine sa poarte doua nume, unul uzual si cunoscut tuturor si unul secret, pe care de multe ori, nici proprietarul lui nu-l cunostea, fiind soptit tainic de mama, imediat dupa nastere.

Probabil ca din aceste considerente, numele zeilor, ingerilor si demonilor nu sunt cunoscute tuturor. Plutarh scrie ca  numele zeitatii care proteja Roma, precum si forma, sexul erau tinute in mare secret, nedezvaluite niciunui strain, nici macar cetatenilor romani, intrucat latinii se temeau ca daca dusmanii ar fi aflat numele Protectorului lor, ar fi putut sa-i lipseasca pe ei de putere, atragandu-le zeul de partea lor. Nici in Biblie, Ingerul care se lupta cu Iacov, nu-si declina identitatea…

Aceste lucruri misterioase despre puterea numelui, cu siguranta sunt si astazi cunoscute de interlopi, caci exista o practica extrem de indelungata a acestora de a purta porecle sacu chiar alte nume inventate.

In lagarele de concentrare si in gulagurile sovietice, pentru a accelera depersonalizarea prizonierilor, gardienii le schimbau numele in numere, astfel Jacob Reinhart ajunge 6542…mecanismul este foarte asemanator si cu diversii guru, sefi de secte, care pentru a sterge amprentele traditionale ale cursantului si pentru a-l putea manipula mai usor, ii schimba numele!

La casatoriile traditionale, mireasa isi schimba numele de familie cu cel al sotului, fiind integrata in clanul din care acesta face parte din generatie in generatie, intrand totodata sub protectia neamului barbatului ei…