Publicat in decembrie 8, 2013 de Oreste Teodorescu in
Warning: explode() expects parameter 2 to be string, object given in /home/codulluioreste/public_html/wp-content/themes/made/inc/single-normal.php on line 148
 
 

Am vazut cum sunt batjocoriti romanii la Pungesti


Intr-o Romanie europeana, in 2013, pe timp de pace se intampla un episod dramatic. Taranii de la Pungesti se vad aruncati in istorie la momentul 1907. Intrucat Democratia nu este un dat, ci se dobandeste prin efort civic si lupta ideologica, protestatarii impotriva exploatarii gazelor de sist prin fracturare hidraulica, isi exprima convingerile, intr-un mod pasnic si constructiv, in lumina Constitutiei. (http://legeaz.net/constitutia-romaniei/articolul-30-constitutie), insa, mai rau ca in epoca stalinista, autoritatile statului roman opun acestui demers cordoane de jandarmi, echipate de razboi care intimideaza si intervin in mod abuziv pentru a stinge flacara unui simplu protest ecologist.

 • Am ajuns in Vaslui pe 5 decembrie, unde intr-o atmosfera calda, blanda si plina de bucurie crestina am mancat peste si am baut vin rosu, ne-am rugat si am depanat ganduri despre o Romanie curata, demna si adanc ancorata in traditia stramoseasca.
 • Impreuna cu Paul Iurea, poate cel mai determinat activist ecologist in apararea dreptului nostru la apa si aer curat am ajuns sambata dimineata la Pungesti. Trecand prin trei filtre de politie si jandarmi, am ajuns in cele din urma la locul unde localnicii isi apara saracia si nevoile si neamul…
 • Erau aproximativ 400 de oameni simpli, saraci, demni atat localnici cat si activisti de mediu care protestau pasnic impotriva ridicarii sondei de la Pungesti.
 • La un moment dat, din multime s-au detasat cateva grupuri mai dinamice care, in mod simbolic au darmant gardul imprejmuitor al terenului Chevron (achizitionat de la sotia primarului din localitate, Mircia Vlasa), dupa care s-au retras pe terenul privat unde si-au instalat tabara, protestatarii).
 • Spre ora pranzului, dupa acest incident, au aparut scutierii care s-au pozitionat in pozitie de lupta in fata manifestantilor. Localnicii un inceput sa scandeze impotriva guvernului pe care il acuza de minciuna si tradare, intrucat USL -ul a fost votat in zona, tocmai pentru ca si-a declinat opozitia impotriva exploatarii gazelor de sist, prin fracturare hidraulica. Sa ne amintim ca guvernul Ungureanu, a cazut tocmai pentru ca semnase inceperea prospectiunilor.
 • Localnicii, dupa rugaciuni inaltate Domnului pentru luminarea mintilor si inimilor jandarmilor, i-au stropit pe scutieri cu aghiazma si le-au strigat cu disperare ca si ei sunt romani, reprezinta armata romana si ca ar trebui sa sprijine populatia, nu o companie straina, privata.
 • Aici se intampla un paradox…Compania Chevron a solicitat Jandarmeriei Romane sa restabileasca ordinea pe proprietate lor, desi beneficiaza de un contract cu o firma de paza privata. Daca un cetatean obisnuit constata ca i-a fost tulburata proprietatea si solicita sprijinul militarizat al statului roman, se va confrunta cu firescul refuz, de aceea interventia jandarmilor, este privita de protestatari ca o complicitate intre autoritati si compania Chevron.
 • Din pacate, raspunsul scutierilor la stropirea cu apa sfintita a fost disproportionata, intervenind in forta pentru a elibera drumul de acces. Pasul urmator a fost izolarea manifestatiilor pe terenul privat, situat vizavi de proprietatea americanilor.
 • La un semnal precis dat de catre coordonatorii jandarmeriei, liderii protestatrilor au fost ridicati din multime si inghesuiti in dube. Protestarii au incercat sa blocheze drumul pentru a impiedica plecare masinilor cu cei retinuti pentru cercetari, moment in care trupele mobile de scutieri au intervenit, retinand si alte persoane.
 • In total, la IPJ Vaslui au fost trimise aproximativ 25 de persoane printre care toti liderii miscarii anti-Chevron:Paul Iurea,  Alex Alexe, Marius Ignat, Marcel Vasilache, Sava Cezar, Adrian Pana, Livia Suciu, Zana Domintean, Willi Shuster, Hetti Benedkc, Erwin Albu. Acestia fiind eliberati dupa 6 ore de cercetari. Lui Paul Iurea i-a fost deschis dosar penal, fiind convocat la Parchetul Vaslui, luni dimineata.
 • Imediat dupa „decapitarea” liderilor, trupele de jandarmi au patruns pe terenul privat, ridicandu-l si pe proprietarul acestuia, care a incercat sa le solicite mandatul necesar, conform legilor in vigoare.
 • Dupa cateva inceracri nereusite ale protestatrilor de a opune rezistenta, numarul jandarmilor ajungand sa tripleze pe cel al manifestantilor, miscarea de protest s-a stins, participantii fiind evacuati si de pe ternul privat pus la dispozitie de proprietul retinut in mod abuziv.
 • Finalul actiunii de protest de la Pungesti, din 6.12.2013 a fost o rugaciune colectiva la Troita Parintelui Justin Parvu, infipta simbolic in fata terenului Chevron.

Si, intrucat o imagine valoreaza cat 1000 de cuvinte am incercat sa surprind aceasta zi de proteste in filmuletul urmator:

 

 • Spre seara, am ajuns la IPJ VAslui pentru a vedea ce se intampla cu cei retinuti. In fata inspectoratului erau aproximativ 20 de participanti  de la protestul de la Pungesti, interesati de soarta prietenilor retinuti.
 • Pentru a-i dispersa de acolo s-a prezentat un civil care a inceput sa-i injure si sa-i agreseze. Dupa ce m-am legitimat si i-am declinat calitatea de jurnalist, i-am solicitat sa faca acelasi lucru pentru a putea stabili un  dialog firesc. A refuzat, injurandu-ma, dupa care s-a retras in sediul inspectoratului de politie.
 • I-am solicitat Sefului IPJ VAslui o intalnire si mai ales cu rugamintea de a-l chema pe misteriosul civil pentr a-i afla calitatea si numele. Solicitarea mea a fost imediat aprobata si l-am putut cunoaste pe Grisa Mititelu, seful mascatilor din Judet.
 • Intelegand ca a gresit si chiar a dezonorat steagul tarii, pe care a jurat, inainte sa imbrace uniforma militara, a venit in fata manifestantilor pe care ii agresase si si-a cerut cuvenitele scuze. Fapt apreciat de toti cei implicati.
 • Tin sa-i multumesc domnului Comisar Sef de Politie Mihai Carp pentru modul civilizat si responsabil prin care a rezolvat un incident ce ar fi putut denatura in violente, tinand cont de nivelul de frustrare al protestatrilor.

Mai jos, filmuletul care a surprins momentul initial: