Publicat in octombrie 5, 2013 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Cei 8 demoni, vrajmasi de temut ai omului


Sfantul Casian enumara si descrie opt duhuri intunecate, capetenii ale rautatii manifestate in Om. Fiecare dintre aceste Stapaniri ne amageste si ne tine in instrainare fata de Dumnezeu. Mai abitir, decat in alte epoci, astazi oglindirea lor este din ce in ce mai evidenta. Acum, in vremurile de pe urma ale separarii graului de neghina si a omidei de fluture, e bine sa ramanem darzi, vigilenti si zambitori. Iata marii vrajmasi ai Mantuirii noastre, din perspectiva trairii duhovnicesti a Sfintilor Parinti:

  1. Duhul lacomiei
  2. Duhul desfranarii
  3. Duhul bogatiei
  4. Duhul maniei
  5. Duhul deznadejdii
  6. Duhul acediei, sau a paraliziei duhovnicesti.
  7. Duhul slavei desarte.
  8. Duhul mandriei.

Desi, in orgolilul si rautatea lor, duhurile spurcate lucreaza individual si in competitie , cand vine vorba stricarii omului, conlucreaza inteligent si eficient. Fereasca-l Bunul pe un om sa le gazduiasca pe toate opt in acelasi timp.

Sfantul Ioan Scararu, releva ucenicilor pe Cararea Intelepciunii metoda duhovniceasca in Razboiul nevazut cu Patimile aducatoare de Moarte: ” Cu ajutorul Sfintei Treimi, sa ne inarmam impotriva a trei (patima placerilor trupesti, a iubirii de arginti si a slavei desarte), prin mijlocirea a trei (virtutea infranarii, a iubirii si a smeritei cugetari). Altminteri, vom suferi foarte multe osteneli.”