Publicat in noiembrie 12, 2013 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Cele doua ipostaze ale posedarii omului de catre demoni


Biserica cea insufletita a lui Hristos ne transmite, in fiecare generatie, prin duhovnici, toate cele trebuincioase Mantuirii. Printre lectiile cele mai de pret, se afla si cele referitoare la uneltirile potrivnice ale duhurilor cazute, ale demonilor si ale  celor care s-au legat sub juramant sa-l corupa irevocabil pe om. Foarte ilustrativa este pilda lui Iov.

Despre posedare, Sfintii Parinti vorbesc in doua cazuri, cand omul se deschide voluntar catre pacat si atunci cand Insusi Dumnezeu ii ingaduie diavolului sa ne ispiteasca si de aceea capata sens propozitia din Rugaciunea Tatal Nostru: ” Si nu ne duce pe noi in ispita.

In prima ipostaza, duhul intunecat patrunde in structurile omului, metodic si treptat, cand subiectul isi constientizeaza starea, iar prin invocari sau ritualuri isi deschide poarta sufletului (vrajitori, magi negri, mediumi) sau prin amagire (viziuni, materializari). Metodologia cuceririi treptate este foarte bine descrisa in cazul apostolului Iuda. Acesta, prin dragostea sa fata de arginti, i-a inlesnit necuratului sa- i se insinueze in minte, ca mai apoi sa-i tulbure cugetul spre tradare. Mai mult decat atat, lovitura fatala data lui Iuda de catre vrajmas a fost coborarea lui in deznadejde. Dupa ce a constientizat ca l-a vandut pe Fiul lui Dumnezeu, in loc sa se pocaiasca si sa se retraga in taina rugaciunii iertatoare, Iuda a comis cel mai mare pacat al omului: s-a sinucis! Asa il pierde dracul pe cel ce se departeaza de pacea si dulceata Mantuitorului. Cei care se lasa in voia patimilor, accepta asupra lor, prin neascultarea poruncilor Dumnezeiesti, puterea demonilor, intrand intr-o dimensiune existentiala iluzorie. Acesti oameni par liberi pe dinafara, dar duhul lor este deja inlantuit de ispitirile diavolesti. „Ceea ce te biruuieste, aceea te stapaneste!” afirma cu tarie Sf. Petru.

Al doilea caz de posedare, atunci cand Dumnezeu le ingaduie vrajmasilor omului sa-l ia in stapanire, contribuie negresit si fara echivoc la Mantuire. Avem in Faptele Apostolilor cateva exemple lamuritoare. Pavel a indemnat Biserica din Corint sa-l lase Satanei pe desfranat: „spre pieriea trupului, ca duhul sa se mantuiasca in ziua Domnului Iisus” (I Corinteni 5:5). Acelasi Pavel i-a incredintat puterii intunecate pe Imineu si Alexandru ” ca sa invete sa nu mai huleasca” (I Timotei 1:20)

-va urma-