Publicat in martie 23, 2014 de Oreste Teodorescu in Starea de bine
 
 

Clasificarea alimentelor in functie de calitatea lor energetica yang sau yin


  • Cereale

Moderat yin: porumb

Extrem de yin: cereale încolţite, pâine albă, produse de patiserie din făină albă

Moderat yang: grâu, orez, orz, ovăz, secară

Accentuat yang: hrişcă, mei

Extrem de yang: germeni de cereale, orez sălbatic

  • Legume

Moderat yin: salată verde, ardei kapia, ardei gras, păstârnac, frunze de ţelină, untişor, linte, bob, mazăre verde

Accentuat yin: fasole, ciuperci, sfeclă roşie, gogoşar, usturoi

Extrem de yin: roşii, vinete, cartofi, castraveţi, bame

Moderat yang: varză albă, ceapă, ridichi, dovlecei, fasole verde, frunze şi rădăcini de păpădie, napi, gulii, rădăcină de ţelină, spanac, anghinare, varză de Bruxelles

Accentuat yang: andive, conopidă, broccoli, dovleac, soia, năut, creson, alge marine, ceapă roşie, rădăcină de pătrunjel, morcovi, praz, urzici, varză creaţă

Extrem de yang: varză roşie

  • Fructe

Moderat yin: căpşune, caise, cătină albă, roşcove, dude, coarne, struguri, măsline verzi

Accentuat yin: cireşe, grepfrut, lămâi, pepene galben, prune, vişine, curmale, smochine, miez de nucă de cocos

Extrem yin: ananas, papaya, mango, portocale, mandarine, pere, piersici, pepene verde, arahide

Moderat yang: stafide, fragi, mure, gutui, coacăze negre, rodii, măsline negre, castane

Accentuat yang: mere, afine, zmeură, merişor, coacăze roşii, fructe de dracilă, nuci, alune

Extrem yang: mere pădureţe, migdale, fistic

  • Carne, peşte

Moderat yang: creveţi, heringi, somon, sardine

Accentuat yang: icre, caviar

Extrem yang: fazan

  • Condimente

Moderat yin: fenicul, măghiran

Accentuat yin: oţet din lemn, roiniţă, vanilie

Extrem yin: seminţe de mac

Moderat yang: nucşoară, mărar, anason, cimbrişor, ceapă, arpagic, tarhon, mentă, frunze de pătrunjel, muştar alb, leuştean, leurdă

Accentuat yang: ardei iute, busuioc, cimbru, chimen, coriandru, cicoare, şofran, salvie, dafin, hrean, muştar negru, piper, usturoi, scorţişoară, cardamom, schinduf

Extrem yang: rozmarin, cuişoare, sovârf, ghimbir, ghinţură, sare marină nerafinată

  • Băuturi

Moderat yin: apă, sifon, ceai de măceşe, ceai de cătină

Accentuat yin:

Extrem yin: cafea, ciocolată, coca-cola, sucuri de fructe yin, sucuri cu zahăr, alcool

Moderat yang: cafea de năut, cafea de cicoare, ceai japonez (Bancha), ceai de muşeţel, pelin, cimbru, cimbrişor, rozmarin

Accentuat yang: ceai de busuioc, suc de mere

Extrem yang: ginseng

  • Alte produse

Moderat yin: drojdie, miere

Accentuat yin: zahăr brun, oţet de mere, borş, ulei de nucă de cocos

Extrem yin: ciocolată, cacao, zahăr, frişcă, jeleuri, murături, îngheţată, sirop, pastă de tomate, marmeladă, bomboane, unt de arahide

Moderat yang: halva de susan, halva de floarea-soarelui, ulei de măsline, ulei de porumb, ulei de migdale

Accentuat yang: ouă fecundate, ulei de rapiţă, ulei de muştar, ulei de ricin, ulei de soia presat la rece, pastă de susan (tahini), seminţe de dovleac, seminţe de floarea-soarelui

Extrem yang: polen apicol, seminţe de susan, ulei de susan, ulei de floarea-soarelui presat la rece

Atributele yang sunt contracte, compacte, fierbinti, dense, grele, plate si aproape de pamant. Personalitatea yang este puternica, cu vointa, extrovertita, impamantata, concentrata, concreta, activa si predispusa spre a se enerva. O personalitate yang neechilibrata, poate fi agresiva, tensionata, furioasa si iritanta. Consumul excesiv de alimente yang, poate intesifica si amplifica aceste caracteristici mentale. De exemplu , desi in India antica nu se numeau yin si yang, se obisnuia sa se hraneasca luptatorii, soldatii cu alimente yang(carne) pentru a le intesifica caracteristicile necesare razboiului.

Atributele yin, sunt expansive, receptive, dilatate, usoare, racoritoare, verticale si subtiri. Personalitatea yin este una introspectiva, reflectiva, sensibila si are o minte orientata catre spiritualitate. O personalitate yin neechilibrata tinde a fi timida, visatoare, neimpamantata, fara vointa si pasiva. O dieta exagerata de alimente yin, fara echilibrarea de alimente yang, poate duce la dezechilibre atat in minte dar si corp.

Astfel desi alimentele yin sunt predominant alcaline, exista si alimente yin care sunt acide. La fel alimentele yang desi in general sunt acide, exista si alimente yang alcaline.