Publicat in mai 18, 2013 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Cleopatra a VII a, ultimul faraon al Egiptului si prima femeie politician din istorie


Cleopatra, pe care romanii o considerau fatale monstrum (o prevestire fatala), ramane unul dintre cele mai seducatoare si controversate personaje istorice. De la Shakespeare, care a imortalizat-o in Antonio si Cleopatra, pana la producatorii de la Hollywood, interesul fata de femeia faraon, este si astazi la fel de viu si incitant. A fost Cleopatra, doar amanta lui Julius Caesar si a lui Marc Antoniu, sau a jucat un rol hotarator, nu doar in destinul Egiptului, dar si al Romei?

Fiica lui Ptolemeu al XII-lea Auletes si a Cleopatrei a V a Tryphaena, Cleopatra a VII a Philopator (care isi iubeste parintele) s-a nascut in Alexandria, in anul 69 i.Hr si a murit in 30 i.Hr, fiind ultimul monarh al Imperiului Ptolemaic, care fusese creat, dupa moartea lui Alexandru cel Mare, cand generalii si-au impartit imperiul, fiecare edificandu-si cate un regat. Ptolemeu I Soter, s-a autoproclamat faraon al egiptului in anul 305 i.Hr.Monarhia ptolomaica se face remarcata, in actul sau de exercitare a puterii, prin rolul important jucat de femei, existand sapte regine, toate numite Cleopatra.

Cleopatra, ultimul faraon femeie al Egiptului, isi incepe aventura, imediat dupa moartea tatalui sau, cand incepe lupta pentru putere, cu fratele sau mai mic. Initial, ea pierde confruntarea si este nevoita sa fuga in Siria. Unii istorici sunt de parere, ca intre Cleopatra si fratele sau, a existat o casatorie, dorita de tatal lor, tocmai pentru a nu se ajunge la lupte intestine pentru putere. In sfarsit, Ptolemeu al XIII-lea isi invinge sora, intr-o prima etapa.

Cand armatele romane, conduse de Julius Caesar au intrat in Egipt, Cleopatra a vazut o mare oportunitate, de a se intoarce pe tron.S-a infastisat foarte sumar imbracata, in fata imperatorului, in varsta de 54 de ani, pe care l-a sedus cu usurita, devenind amanta lui oficiala. Se pare ca povestea de dragoste s-a consumat cu multa intensitate, din moment ce Cleopatra a VII a fost instalata pe tron si apoi dusa la Roma si prezentata cu mare fast, ca aliat strategic al imperiului.

-va urma-