Publicat in ianuarie 13, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Copilul lui Iliescu facut cu Adrian Nastase si Lumina care vine de la Rasarit


Basescu a anuntat, inca din primul mandat si a fost consecvent cu directia pe care vrea sa aseze Romania, cat timp va fi presedinte, definind axa: Bucuresti-Londra-Washinghton. Intre timp, prin intarirea polului popularilor europeni, reprezentati la varf de Angela Merkel si atata timp, cat dreapta PD-Lista s-a aflat la guvernare, pe aceeasi axa geopolitica s-a aseza si Berlinul.

Dupa castigarea alegerilor de catre Antena 3, USL-ul odata instalat la butoanele centrului de decizie, prin fostul ministru de externe Andrei Marga, si-a asumat o noua axa, paralela: Bucuresti-Moscova-Beijing.

Pentru cititorul avizat, rezistent la manipulare si dezinformare, este un fapt stiut ca Romania, incepand cu momentul de gratie, decembrie 1989, fiind localizata fix la granita intalnirii dintre occident si fostul spatiu ex-sovietic, este disputata asiduu de ambele tabere, miza fiind resursele strategice, potentialul economic si strategia militara. Atat serviciile secrete, cat si partidele politice s-au impartit in doua tabere, in functie de zona de interes, dictata dupa asasinarea Ceausestilor, de Washington si Moscova.

Intrucat, pe merit si din cauza unei guvernari proaste, guvernul de dreapta  a fost aruncat in derizoriu electoral, iar Basescu va iesi din mandat la sfarsitul acestui an, voi  aloca  un spatiu mai larg viziunii geopolitice a guvernului condus de Victor Viorel Ponta.

646x404

Axa Bucuresti-Moscova-Beijing inclusa in planul geostrategic al aliantei BRICS (Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud) a prins consistenta odata cu prima vizita a ministrului de externe, Titus Corlateanu, la Moscova, unde s-a intalnit cu presedintii Comitetelor pentru Afaceri Externe ale Dumei de Stat si Consiliului Federatiei unde s-au pus bazele unei mai stranse colaborari intre cele doua state prin infiintarea Comisiei Mixte Interguvernamentale care urmareste interesele comune in domeniul economic si tehnico-stiintific.

Intre Rusia si China, relatiile diplomatice  au fost indulcite pana la amicitie, frustrarile nascute in perioada razboiului rece stingandu-se in totalitate. In aceasta lumina noua, cele doua tari au participat le cel mai mare exerciţiu naval comun din istorie. Analiştii militari şi politici au vazut in  aceste exerciţii o dovada in plus ca Rusia şi China formeaza o alianţă împotriva SUA şi Occidentului.

Un articol interesant si revelator, dupa parerea mea este acesta: 

In concluzie, ne vedem inca o data, ca tara, sfasaiati intre interesele marilor puteri. Intrebarea fireasca, daca basistii sunt pro occidentali, iar pontistii jinduiesc asemeni, generatiei iliesciene la mangaierea lui Putin, interesele primordiale ale Neamului romanesc cine le apara si le sustine?