Publicat in decembrie 4, 2012 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Cum intelegem informatia pentru a ne elibera de manipulare


La inceputul secolului al XX-lea, ocultistul englez Aleister Crowley, expert in magie sexuala si un pasionat al substantelor psiho-active se intreba redundant: “Tot ce vedem depinde de simturile noastre; si daca el

e ne inseala?” Daca adaugam aici si predicatele minunatei carti a lui Anatol Basarab, Viata care ne traieste, din care aflam cat de usor ne lasam pacaliti de minte , am intelege ca omul modern traieste, practic suspendat intre universal vizibil decriptibil cu ajutorul celor cinci simturi (vaz, auz, miros, gust si simt tactil) si cel invizibil masurabil ci ajutorul intuitiei si al imaginatiei.

Si intrucat, parintii nostri primordiali, au hotarat sa experimenteze cunoastrea binelui si a raului, ne vedem pusi, individual sau colectiv, in fata oglinzii, pe luciul careia vedem, ca intr-un revelator cine ne “populeaza” Hristos sau Satan. La botezul ortodox, nasul rosteste in numele copilului: “M-am lepadat de Satan, m-am unit cu Hristos…

Este limpede, pentru orice observator atent ca exista doua extreme in comportamentul si atitudinea oamenilor in fata vietii. Am sa apelez, din nou la Carl Gustav Jung: “ …multi oameni inteligenti si complet treji traiesc de parca n-ar fi invatat niciodata sa-si foloseasca organele de simt: nu vad lucrurile din fata ochilor, nu aud cuvintele care le suna in urechi, nu observa lucrurile pe care le ating sau le gusta. Unii traiesc fara a fi constienti de starea propriului corp. Sunt altii care pot sa traiasca in cea mai ciudata stare de constiinta, de parca starea la care au ajuns azi este definitiva, fara posibilitatea schimbarii, sau ca si acum lumea si psihicul ar fi statice si asa ar ramane pe vecie.”Aceasta a doua categorie de indivizi isi suprima facultatile interioare, imaginatia si intuitia, se bazeaza exclusiv pe sensorial.Pentru ei, viitorul nu poate fi decat o repetare a trecutului. Pai si atunci unde este prezentul? Foarte putina lume stie ca adevaratul timp este “aici si acum”!

Informatia pura este pe de-o parte virusata de educatie, religie, societate, modele si pe de alta parte de catre fisierul personal cu experiente si amintiri.

Fara sa ne lasam cuprinsi de depresie sau de temeri, pentru a putea impinge actul cunoasterii pana la limita eliberarii de iluzie si preconceptii am putea constata ca tehnologia se modifica in fiecare generatie, dar oamenii au ramas la fel de usor de influentat!

Cel mai bine surprinde acest adevar, marele spadasin medieval japonez Miyamoto Musashi: “ omul poate spori de o mie de ori taria sabiei sale, dar propria tarie fragila ramane vesnic cel mai mare dusman de moarte!