Publicat in iunie 12, 2013 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

De cand folosim Calendarul gregorian?


Datorita tehnologiei inalte, astazi putem afirma ca anul cosmic are 365,242199 zile, 11 minute si 14 secunde, iar ciclul orbital al Terrei in jurul Soarelui este parcurs in 365 de zile, 12 ore, 44 de minute si 3 secunde.  In 1582 s-a descoperit ca la fiecare 128 de ani se nastea o eroare de o zi in calcularea timpului si ca in momentul respectiv exista un decalaj serios intre timpul real, cel astronomic si cel masurat in calendar. Astfel, Papa Grigore al XIII-lea, cu sprijinul unui astronom genial, Lullius a reformat Calendarul iulian, aducandu-i corectiile matematice necesare.

Astazi, Calendarul gregorian este folosit in cea mai mare parte a lumii, chiar daca scopul sau initial fusese doar ecleziastic. Corectia  nascuta din calculul simplu al unei eroi de o zi la fiecare 128 de ani, l-a ajutat pe pontif sa traga concluzia ca respectarea Calendarului iulian permisese o eroare de 10 zile. Pentru a se evita ulterioarele decalaje de timp, s-a abordat anul bisect, iar eroarea de o zi, din aceasta pricina, acumulandu-se dupa o perioada de 3323 de ani, in loc de 128. Interesant este faptul in urma bulei papale Inter gravissimas care reglementa noul sistem de calculare al timpului, s-a trecut de la data de 5 octombrie, direct la 15 octombrie 1582.

Calendarul gregorian a fost adoptat rapid in lumea catolica (Italia, Spania, Portugalia, Franta, Polonia, Olanda si Luxemburg. Cu o mica intarziere in Bavaria, Elevetia, Austria si ceva mai tarziu in Prusia). Tarile ortodoxe, cateva protestante si islamice au continuat sa utilizeze modulul de calcul al Calendarului iulian. Rusia a renunta la el abia in 1918, iar Turcia in 1927. Romania a trecut la Calendarul gregorian in 1919, cand data de 31 martie a devenit 14 aprilie.