Publicat in octombrie 14, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

De ce este Romania foarte importanta pentru SUA si NATO


Astazi, tara noastra reprezinta de facto singurul avanpost NATO din regiune, mai ales dupa ce Ungaria, Cehia, Slovacia, Bulgaria si Grecia se comporta din ce in ce mai ambiguu fata de Rusia, dar si datorita regimului lui Erdogan, care distanteaza Turcia de Europa si SUA, prin promovarea unui islamism revansard.

Alaturi de polonezi, gazduim scutul anti-racheta american, precum si  unul dintre cele patru comandamente NATO, am primit sarcina de a ne  ocupa de securitatea cibernetica a Ucrainei, ramanem un aliat puternic al Statului Israel si suntem unul dintre putinele state din UE/NATO care, datorita poziţiei geografice si traditiilor culturale şi politico-diplomatice, avem valente de analiza si expertiza, pe toate spatiile majore de interes: fosta URSS, Balcanii si Orientul Mijlociu.

Romania reprezinta o zona de inters major pentru Statele Unite, in primul rand datorita  accesului pe cai navigabile, pe Dunărea şi Marea Neagra. Avem o piata cu tehnologii dezvoltate si un sector IT foarte promitator. Americanii prefera economiile liberale unde corupţia este minima si de aceea s-a intensificat asiduu activitatea DNA, DIICOT si serviciilor secrete. Investitorii americani nu considera economia romaneasca maicorupta decat cea bulgareasca, de exemplu, iar arestarile de politicieni si oameni de afaceri corupti sunt date ca exemplu si vecinilor.  La Chisinsu, la manifestaţiile organizate impotriva coruptiei guvernamentale, se scandează „DNA sa treaca Prutul!”.

O alta miza majora pentru americani este agricultura, si deja sunt prezenti in tara giganti americani ca „Cargill”, „Buge”, „CHS”.  Dimensiunea medie a pietei de la noi  este de interes pentru corporaţii cum ar fi „Procter&Gamble”, Johnson&Johnson”, „Unilever”. In domeniul investitiilor pe plan mondial, 50% dintre marii jucători sunt americani, iar SUA va deveni cea mai mare putere economica europeana dupa semnarea cu UE a TTIP (Transatlantic Trade and Investment Patnership).

Din punct de vedere energetic Romania este  atat independenta cat si  cel mai mare producator regional. In ce priveste transporturile aeriene, o parte dintre locuitorii din estul şi nordul Bulgariei preferă Aeroportul Otopeni in dauna celui din Sofia, iar in domeniul IT, cei 80.000 de romani din aceasta branşă produc 4% din PIB. Demnitarii Departamentului de Stat de la Washington deja intreprind demersuri pentru incurajarea investitiilor americane in piata de  IT din Romania.

Si nu in cele din urma, serviciile secrete din Romania se afla intr-o foarte stransa colaboarre cu cele americane, fiind laudate in nenumarate randuri pentru performantele lor atat interne cat si in diferite teatre de operatiuni speciale din afara tarii. Armata romana este foarte apreciata de catre omologii americani si participa activ in misiuni comune.