Publicat in decembrie 5, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Germania: al patrulea Reich economic


Germania are in gena poporului sau un program remarcabil de renastere din propria lui cenusa. L-a probat pe deplin dupa cele doua Razboaie Mondiale in care a fost implicata si a pierdut. Nemtii au urmat un drum fantastic, de la dificultatile economice de dupa unificare si pana la refacerea economica şi apoi preluarea controlului asupra continentului, in ultimii cinci ani. Criza financiara nu a demonstrat doar soliditatea Germaniei. Ea a revelat si capacitatea ei de a utiliza criza datoriilor pentru a-şi subordona continentul si a se impune in Europa ca o putere economica emergenta.In ultimii cinci ani, cancelarul Angela Merkel a reusit sa impuna doua directii geopolitice:

  • Preluarea controlului continentului pe plan economic si politic
  • Declansarea unui nou tip de razboi rece intre Europa si Rusia

Iata ce sustine istoricul si antropologul Emanuel Todd intr-un interviu acordat site-ului francez www.les-crises.fr: ” Acest fenomen este umbrit de o dubla negare: cea a ascensiunii germane şi cea a decaderii americane. In lumea noastra globalizata putem prezenta două mari sisteme: natiunea-continent americana si noul imperiu german, un imperiu economico-politic pe care oamenii continua sa-l numeasca din obişnuinţă Europa…

De unde provine puterea germana?

  • Eficienta economica este nascuta din munca si mai ales din organizarea pe principii capitalist-productive a nastiunilor din Est.
  • Inlocuirea suprematiei ideologice rusesti din fostul bloc al Tratatului de la Varsovia cu modelul german
  • Crearea „spatiului german”  care include tarile ale caror economii depind aproape total de Germania.
  • Faptul ca Germania intermediaza gazul rusesc in Europa.

 Continuam analiza lui Todd: „ Miza strategica a South Stream nu este doar una intre Est şi Vest, intre Ucraina si Rusia, ci şi intre Germania si Europa de Sud, dominata de Berlin…” De aici putem trage concluzia ca, astazi, puterile care controlou Germania dupa prabusirea regimului nazist,adica Rusia si America au pierdut suprematia jocului si sunt nevoite sa adimita, cel putin pentru spatiul european, un joc in trei. In sprijinul acestei teorii, Todd aduce cateva predicate:

  • In urmă cu cateva  luni, cand se afla deja într-un conflict virtual cu Rusia în campia ucraineana, Merkel a umilit Anglia impunandu-l, cu o incredibilă duritate, pe Juncker drept preşedinte al Comisiei.
  • Germanii au început sa-i înfrunte pe americani, servindu-se de o poveste de spionaj a SUA.

Daca tinem cont de faptul ca nemtii detin cea mai inalta tehnologie din Europa, au cele mai mari investitii productive si domina Parlamentul European, ca intretin relatii excelente atat cu Occidentul cat si cu marile puteri ale Orientului: Turcia, China, India putem deduce ca viitorul imediat va plasa Germania spre varful piramidei puterii Noii Ordini Mondiale…