Publicat in aprilie 26, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Interactiunea celor 5 elemente


Dominarea si opozitia:


Cand exista o insuficienta sau un exces al unuia dintre cele cinci elemente, vor aparea relatii anormale de generare si de interactiune. Dominarea presupune un atac asupra partii care este controlata, din cauza slabirii acesteia, astfel relatia de control devine relatie de dominare. Metalul controleaza lemnul, iar daca lemnul este slabit, metalul va trece in pozitia dominanta. Deci, focul controleaza metalul, daca acesta este slab, focul va trece la dominarea metalului.
Daca apa este slaba (insuficienta): pamantul va domina apa. Daca lemnul este slab, metalul va domina lemnul,daca focul este slab, apa va domina focul, daca pamantul este slab, lemnul va domina pamantul, daca metalul este slab, va fi dominat de foc.


Opozitia:
Se refera la schimbarea sensului normal al interactiunii, din cauza excesului elementului ce ar trebui sa fie controlat. Adica, daca elemntul care ar trebui controlat este mai puetrnic decat cel care ar trebui sa-l controleze, va iesi din pozitia de controlat si i se va opune. Apa controleaza focul. Daca focul este mai puternic decat apa, i se va opune transformand-o in aburi. Metalul controleaza lemnul, il taie. Daca lemnul este mai puternic decat metalul, se va intoarce inpotriva lui, rupand lama. Daca apa este in exces se va opune pamantului,daca este lemnul in exes se va opune metalului, daca focul este in exces se va opune apei, daca pamantul este in exces se va opune lemnului, iar metalul in exces se va opune focului.


Relatia mama-fiu:


Fiecare element se naste din cel dinaintea lui, devnind, asadar, copilul acelui element. Exista o relatie simbiotica: mama afecteaza fiul si fiul afecteaza mama. Apa poata afecta lemnul, dar si lemnul poat afecta apa.