Publicat in noiembrie 26, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Iscusitele manevre ale lui Putin pe tabla de sah din Siria: Va rezista Occidentul jocului subtil al Kremlinului?


In Rusia nu exista democratie, asa cum a fost ea postulata in Occident. Puterea este concentrata exclusiv in mainile tandemului Putin-Medvedev de mai bine de 16 ani. Pentru a intelege mai bine mecansimele autoritarismului regimului de la Moscova trebuie sa amintim ca bunicul patern al presedintelui rus, Spiridon Putin (1879-1965) a fost bucatarul lui Lenin si al lui Stalin, iar tatal sau a fost  agent NKVD in al Doilea Razboi Mondial. Insusi Vladimir a fost recrutat de KGB unde a lucrat initial in Directia a V-a, insracinata cu combatarea opozitiei politice. In perioada 1985-1990, Putin a reprezentat interesele KGB-ului la Dresda.

Acest preambul este necesar intelegerii politicii interne si externe ale regimului lui Vladimir Putin si mai ales a deciziilor sale in privinta actiunilor militare din Ucraina si Siria. Interventia din Ucraina s-a sfarsit cu sanctiuni economice drastice, urmate de prabusirea pretului petrolului, iar pe plan intern, orgoliosul lider de la Kremlin s-a confruntat cu un statut care l-a pus in inferioritate in fata propriilor alegatori: statutul de paria pe scena internationala. O asemenea situatie risca sa erodeze fundamentul regimului Putin asa ca interventia Rusiei in Siria redinamiza toate principiile puterii noului tar.Pe de alta parte, apararea unui aliat ca al -Assad ii venea manusa lui Putin care are tot interesul geopolitic de a juca la masa unde pana acum SUA impartea cartile.

Interesele Gazprom si implicit influenta Kremlinului in Europa sunt puternic afectate de exporturile de hidrocarburi din Orientul Mijlociu si estul Mediteranei, de care este foarte interesata rivala istorica Turcia, astfel ca Rusia  a decis sa ocupe exact caile de export din regiune, speculand abil divergentele diferitilor jucatori din zona. Bashar al-Assad este aliatul Iranului si al Rusiei, iar Qatarul si Arabia Saudita si-ar dori fie un alt  regim  la Damasc pentru a putea exporta gaze, fie o Sirie dezintegrata care sa le permita s-o tranziteze spre nord, catre Turcia si de acolo spre Europa, luand fata Rusiei…Iranul vrea sa-si creasca exporturile, dupa ridicarea embargoului, si incearca sa-si aduca gazele, printr-o magistrala prin sudul Irakului si prin Siria, la Mediterana.

In acest context extrem de complex si complicat, Turcia nu-si poate permite sa piarda rolul de hub regional pentru exporturile de gaze si petrol  spre Europa dupa cum nu-si poate permite sa lase o regiune kurda prospera care sa evolueze spre un stat si sa-i creeze probleme cu cei 15 milioane de kurzi de pe teritoriul sau.

In joc se afla si Israelul, care are si el doua probleme de escaladat. In primul rand,  un guvern sirian, aliat cu Iranul si Rusia, ii va crea probleme cu Hezbollah-ul si celelalte formatiuni palestiniene finantate de Teheran, iar in al doilea rand, si  Israelul doreste sa exporte spre Europa gaze din zacamintele descoperite in estul Mediteranei iar prezenta navala rusa chiar in calea rutei de export spre Turcia le ingreuneaza situatia.

download (1)

Pe scena atat de dificila a Orientului Mijlociu, Rusia a gasit o oprtunitate exceptionala de a se implica in “razboiul antiterorist”, mutandu-si nave si avioane in Siria si Mediterana de est, declansand atacurile aeriene, insa nu impotriva ISIS, cum declarase initial, ci impotriva opozitiei libere siriene care lupta impotriva lui  Assad, fiind sprijinita de catre occidentali.

Doua evenimente tragice au adus Rusiei credibilizarea pentru actiunile sale in Siria: Atentatul asupra avionului rusesc, in Egipt si  atentatul de la Paris. Sa ne reamintim de  atentatele cecene  de la Moscova in urma carora Rusia a declansat a doua campanie din Cecenia.

Putin isi propune sa  rezolve  ramanerea lui Assad la putere sau sa  realizese o tranzitie catre esalonul 2 al regimului Assad, cu cativa reprezentanti ai opozitiei si cu niste  kurzi, mizand pe sprijinul francezilor care vor face un lobby sustinut in vederea ridicarii sanctiunilor europene. Regimul de la Moscova se bazeaza si pe interesele economice si dependentele de gaz pe care Ungaria si Germania il au si mai ales pe tranzactiile cu Italia, Olanda si Grecia. Daca planul lui Putin da roade,  Moscova va beneficia de recunostinta deplina a regimului sirian care-i va permite sa-si pastreze baze militare in Siria.

Din aceasta perspectiva se naste intrebarea daca Turcia  este pregatita sa-si  piarda statutul de hub regional, sa vada cum kurzii isi vor consolida statul mult visat si sa nu mai controleze prospectiunile petroliere din apele siriene si cipriote. Nici Israelul nu poate fi satisfacut caci un asemenea scenariu , in care lui Putin sa-i iasa toate ca pe roate ar insemna o diminuarea a controlului asupra Hezbollahului finantat de dusmanul de moarte de la Teheran, dupa cum nu va mai avea libertatea unor exporturi de gaze direct spre Turcia si Europa.

Cea mai ingrijoratoare perspectiva a reusitei rusesti din Siria este pentru Europa de Est. Daca Rusia va demonstra Occidentalilor ca este mai eficienta in lupta antiterorista decat americanii si ca, prin mentinerea influentei ei in Siria va stopa valul de imigranti care ii sperie din ce in ce mai tare pe europeni, va capta bunavointa marilor cancelarii, vor scapa de sanctiunile economice si in timp isi vor putea duce mai departe planul expansionist catre tarile Baltice, Polonia si Romania…

Singurii care pot tempera elanul rusesc sunt americanii…