Publicat in noiembrie 21, 2015 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

La Summitul NATO din 2016 de la Varsovia se va discuta posibila alianta NATO-Rusia impotriva ISIS


In 2016, la Varsovia va avea loc Summitul NATO, iar unul dintre obiectivele politicii de la Bucuresti este intarirea axei Bucuresti-Varsovia-Washington. Dupa ce vestul european se confrunta cu o destul de suspecta mercantilizare a relatiilor cu Moscova, tarile care s-au aflat sub dominatie ruseasca, cele din est, precum si Balticele spera ca prezenta bazelor americane, precum si finalizarea scutului antiracheta din Polonia si Romania sa asigure ca soarta Ucrainei nu se va mai repeta.

Amenintarile teroriste de pe teritoriul european au readus regimul lui Vladimir Putin in atentia cancelariilor,care acum privesc cu admiratie si speranta efortul Kremlinului de a distruge Statul Islamic. Faptul ca  Rusia a fost lovita, de islamisti printr-un atentat cu bomba in avionul  companiei Kogalimavia/Metrojet care zbura de la  Sharm el-Sheikc spre Sankt Petersburg a schimbat perceptia occidentului asupra relatiilor cu Moscova, devenind din ce in ce mai limpede ca o alianta militara vest-est a devenit mai mult decat necesara. Primul pas a si fost facut, dupa atentatele din Franta, cand aviatia rusa a bombardat pozitiile ISIS din Siria cu bombe pe care scria „pentru Paris”.

La Summitul G-20 de la Ankara, Barack Obama si Vladimir Putin au stabilit o intalnire bilaterala in care subiectul principal sa fie colaborarea impotriva amenintarii terorismului global. Expansiunea in Ucraina pare uitata cu desavarsire…Administratia americana califica  drept bune eforturile militare ale Rusiei indreptate împotriva  ISIS şi a transmis condoleante pentru cei decedaţi în atacul terorist din Peninsula Sinai asupra avionului de linie rusesc. Cei doi presedinti au cazut de acord cu o tranzitie coordonata de ONU in Siria,  care sa debuteze pe 1 ianuarie 2016 prin negocieri directe, la Viena intre opozitia libera siriana si regimul lui Assad.

Desi, pana la atentatul de la Paris, pozitiile americane si rusesti pareau ireconciliabile, acum situatia s-a schimbat radical.  Obama si Putin  au gasit  un obiectiv strategic comun in Siria, eliminarea ISIS, desi cu siguranta  tacticile difera.  Sub amenintarea extinderii atentatelor teroriste, unele state europene vor dori sa incalzeasca  relatiile cu Rusia, acceptand chiar si ramanerea  lui Assad la putere, daca asa se poate  opri migratia din Siria. Evident, acest fapt va deschide si o eventuală cooperare cu Rusia pe tema Ucrainei.

Specialistii militari considera ca Europa are limitari cand se pune problema participarii active in teatrul de razboi sirian si ca isi punea baza pe atacurile aeriene din Siria şi Irak executate in tandem, sau chiar paralel de rusi si americani, la care s-au adaugat si francezii. Germania se opune ferm unei intervenţii militare  ca solutie la criza razboiului civil din Siria, Marea Britanie si Italia se vor alipi coalitiei care bombardeaza ISIS.

Daca ne mentinem intrebarea Qui prodest, vom vedea limpede, ca pana acum din noile intamplari teribile din Europa, singurul care poate jubila este Vladimir Putin, care a reusit in cateva luni sa schimbe perceptia UE-NATO despre Rusia ca amenintare. Prezenta militarilor rusi in Siria este astazi vazuta cu speranta de majoritatea celor care au condamnat vehement expansiunea lor in estul Ucrainei…