Publicat in octombrie 12, 2013 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Lucrarea duhurilor intunecate


Cazand in apostazie, din trufie si ura fata de om, diavolul supranumit si Maestrul Vicleniei are ca scop principal sa ne tina departe de Dumnezeu. Prin intruparea Cuvantului in persoana lui Iisus, Dumnezeu ne da posibilitatea de a ne intoarce la ” bunatatea dintru inceput„. Fiind facuti dupa chip si asemanare, protoparintii nostri, Adam si Eva au avut slava ingereasca, pe care insa au pierdut-o ascultandu-l pe Sarpele cel vechi, care i-a ispitit sa se multiplice in lumea materiala, fara a se fi desavarsit. Acesta este pacatul primordial: ascultarea de potrivnic! Consecinta este teribila, noi purtand in gena acelasi tipar al cunoasterii binelui si raului, fiind damnati sa trebuiasca sa alegem, cu discernamant, caruia ii slujim. Conform Evangheliei lui Matei (13:24-25), diavolul este vrajmasul care a sadit neghina, in tarina in care Domnul insamantase graul…

Fiecare rautate din lume este lucrarea intunecatului, crimele, adulterul, razboaiele, desfranarea, lacomia, coruperea. Diavolul si-a propus, si de multe ori chiar a reusit, sa poceasca chipul nostru angelic pentru a ne face sa-i semanam. Prin ascultarea ratacitoare in el si in duhurile necurate, omul devine, pe nesimtite „ salas al potrivniciei„, cum spune sfantul Casian. Dracul se teme de om, o spune hotarat Pavel in epistolele sale catre efeseni: „au oare ati uitat ca va veni o vreme in care omul ii va judeca pe ingeri?„, referindu-se, evident la cei cazuti…Inainte vazatorii cu duhul au profetit ca dupa momentul Marii Judecati, cand Fiul va separa graul de neghina si pe om de demon, cei mantuiti vor ocupa in ierarhiile ceresti, locul lasat vacant prin prabusirea lui Satana.

Asadar principala lucrare a Potrivnicului este sa-l impiedice pe om sa se mantuiasca, caci prin aceasta, lumea lui se naruie, caci pamantul diavolului este pacatul omenesc.