Publicat in ianuarie 19, 2014 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Scrisoare deschisa pentru Cristian Tudor Popescu:Necesitatea reinfiintarii Clubului Roman de Presa


Este atat de ostentativa polarizarea mass-mediei romanesti, acaparata finaciar de indivizi cu interese punctuale in politica si afaceri, au devenit atat de transparente metodologiile de manipulare si dezinformare, la care recurg toate taberele implicate in lupta pentru putere, incat putem afirma ca, astazi in Romania nu mai exista mijloace de informare in masa, ci unitati militare acoperite, care se adreseaza publicului, ca unei mase de manevra. Presa noastra nu mai are nici o preocupare fata de consumator. Si-a vandut intreaga constiinta banului din conturile diferitilor mogului.

Asistam astazi, la adevarate linsaje mediatice asupra opozantilor intereselor de moment ale stapanitorilor de televiziuni si ziare, cum nici macar in anii ’90 nu se intampla. In acest razboi surd intre cei cu dosare penale pe rol si cei a caror responsabilitate este infaptuirea actului de justitie, singura victima este, din pacate publicul manipulat. In aceasta degringolada, specifica societatilor nedemocratizate, formatorii de opinie si analistii aveau rostul si rolul de a calauzi, consumatorul media, pe cararile inguste care duc la adevar. Dar ce mai putem face acum, cand toti si-au vandut serviciile, ca niste mercenarie, fie penalului Voiculescu, fie mai tanarului securist, Ghita, asta dupa ce fusesera amorsati de iscusitul manipulator, Vantu? Unde mai semneaza, sau unde mai apar intelectualii, ca niste faruri calauzitoare? La Capatos?, Maruta? sau Bahmuteanu?

Exista cateva ONG-uri  destinate apararii presei independente, care sunt alimentate cu bani europeni, insa n-am vazut si rezultatele. Habar nu am, cu ce se mai ocupa, de exemplu “ActiveWatch”, condusa de Mircea Toma de la care asteptam o riposta categorica la  desele derapajele ale posturilor Antena 3 si B1, de exemplu…

Aceasta breasla a jurnalistilor, ca oricare alta, are nevoie de organizare, de reguli, de aparare si prezervare a conduitei profesionale, de autoreglaj si auto-control. Pe vremea Clubului Roman de Presa, condus de Cristian Tudor Popescu, alunecarile de la bunul simt profesional, atacurile la Etica si Moralitatea jurnalistului erau discutate si de multe ori amendate. Astazi, din nefericire presa in loc sa slujeasca interesele publicului la o buna si obiectiva informare, s-a angajat intr-un razboi politic imund. Statiile televiziunilor de stiri isi plaseaza publicul in linia intai a bataliei, sacrificandu-l ca pe o „carne de tun”, in confruntarile electorale.

O alta aberatie care i-a cuprins pe angajatii diferitelor trusturi de presa, dar parca mai abitir pe cei inrolati ca trupa de guerilla, condusa de generalul Voiculescu, sunt  atacurile impotriva statului de drept. Paradoxal, ca intr-o tara europeana, membra NATO si implicata in promovarea valorilor umaniste, niste entitati media private sa conteste si sa condamne deciziile definitive si irevocabile ale Justitiei. Cineva, cu autoritate, majoritar acceptata, ar fi trebuit sa amendeze toate aceste aberatii, insa Clubul Roman de Presa, a ajuns se existe doar pe hartie…

Domnule Cristian Tudor Popescu, ramaneti in peisajul mass-mediei romanesti, un reper de constanta si bun simt jurnalistic, astfel incat, eu consider ca sunteti cel mai indreptatit sa reluati discutiile in breasla, in vederea reorganizarii si punerii in functiune a CRP.  Avem, din nou nevoie, de binomul CTP-CRP!