Publicat in ianuarie 25, 2014 de Oreste Teodorescu in Psihotronica
 
 

Noi dovezi care intaresc supozitia ca planeta Marte poate gazdui viata asa cum o cunoastem noi


La inceputul anului, savantii NASA s-au declarat foarte surprinsi de o fotografie facuta pe Marte, de  roverul Opportunity. Potrivit ziarului The Telegraph, in fotografie aparea o roca foarte ciudata, care nu se asemana de loc, cu solul monitorizat. Si mai bizar este faptul ca 26 decembrie 2013, in acelasi cadru nu aparea nimic neobisnuit pentru cercetatori, pentru ca pe 8 ianuarie 2014 in cadrul fix care observa o arie delimitata de pe Marte, sa apara o roca a carei dimesniuni si structura ne se aseaman cu nimic din ceea ce fusese prelevat din solul martian.

Totusi, oamenii de stiinta nu au gasit restul rocii din care s-ar fi desprins. Ei cred ca aceasta se afla ascunsa sub una dintre rotile roverului. Echipa NASA intentioneaza sa manevreze vehiculul robotizat pentru a descoperi locul de unde a aparut roca, pe neasteptate. Ea are o culoare neobisnuita, iar unul dintre cercetarori  a spus ca „probabil ea a fost intoarsa invers pe suprafata planetei si nu a vazut atmosfera martiana de miliarde de ani„.O analiza a rocii cu ajutorul spectrometrului a demonstrat ca ea „are o compozitie ciudata, diferita de ceea ce am vazut pana acum„, a declarat expertul NASA, Steve Squyres.  Roca este foarte bogata in sulf, impreuna cu concentratii foarte mari de mangan si magneziu.

114116-nasas-mars-exploration-rover-spirit-captured-this-westward-view-from-a

Specialistii care au analizat imaginile preluate de  satelitul NASA au observat o serie de bolovani care se rostogoleau pe Marte, indicand producerea unui cutremur.  Concluzia a fost ca bolovanii au fost pusi in miscare de vibratiile solului, iar dupa suprafata pe care s-au intins, cercetatorii estimeaza ca seismul a avut o magnitudine de sapte grade pe scara Richter.Pentru ca s-a produs in apropierea vulcanului Elysium Mons,este posibil ca eruptiile vulcanice sa fi cauzat seismului.

Existenta vulcanilor activi pe planeta rosie confirma ipoteza ca Marte poate gazdui viata, temperaturile ridicate din zona lor ar putea topi pungile de gheata subterane, formand rezervoare de apa. Astfel, planeta ar putea deveni locuibila.