Publicat in octombrie 31, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

O viziune indiana asupra lumii si a universului (1)


Locuitorii de pe malurile fluviului Indus vorbesc 1600 de limbi  si dialecte formand astfel tara cu cea mai mare biodiversitate. Istoria Indiei incepe sa se cristalizeze in sec. al VII-lea i.Hr. Cel mai vechi element etnic este negroid, urmat de proto-australoid, mediteranean, mongoloid si din al doilea mileniu i.Hr se adauga si elementul indo-arian. Aceste triburi din urma s-au inrudit cu vechii greci, latini, slavi, germani dar si cu indo-iranienii care aveau sa formeze imperiul Persan. Credintele indiene sunt structural politeiste, iar zeitatile sunt personificari ale Naturii. Regasim usor niste corsepondente intre Dayus Pitar care inseamna Tatal ceresc si Zeus sau Jupiter; intre Prithivi Matar, sau Mama Pamant si Gaia sau Geea. Zeul Mithra al romanilor este fix acelasi cu al persilor, Varuna este omolog cu Uranus, iar gemenii razboiului  Marutas sunt sinonimi cu Marte. Pentru hinduismul vedic, cel mai important concept este opozitia dintre Ordinea Cosmica (Rta) si Haosul (Unrta). In vechea Indie, apare pentru prima oara conceptul trinitatii (trimurti), astfel incat Brahma, Shiva si Visnu alcatuiesc Fiinta lui Dumnezeu.

Literatura mistica si religioasa se imparte in doua mari grupe:

  • Shurti (auz) este compusa din texte sacre, de o autoritate absoluta, intrucat au fost predate oamenilor direct de catre zei: Rig Veda, Atharva Veda, Sama Veda, Yajur Veda, Brahmanas si Upanisadele.
  • Smrti (memorie) sunt scrieri omenesti, cu caracter initiatic, didactic si de oranduire sociala. Aici intra toate tratatele si legile.

Unul dintre cele mai vechi temple descoperite in India a fost dedicat lui Vishvakarman (A Toate Creatorul), care este Tatal Constiintei (Sonja) si intruchiparea lui Brahma (Marele Dumnezeu Unic). „La buricul celui Nenascut, Unul este fixat, pe el se sprijina toate creaturile” (Rig Veda). Rig Veda a fost compusa probabil in sec. al XII-lea i.Hr si inseamna Intelecpiunea Versetelor. Ulterior apar si Sama Veda (Intelepciunea Canturilor), Yajur Veda (Intelecpiunea Sacrificiului) si Atharva Veda (Intelepciunea Preotilor)

-va urma-