Publicat in ianuarie 15, 2014 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Penalii anului 2014


CONDAMNATII:

  1. Eugen Badalan, ales deputat din partea PDL, condamnat în prima instanta la 4 ani de închisoare cu suspendare, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, în forma calificata si continuata.
  2. Serban Mihailescu, senator UNPR, condamnat în prima instanta la un an de închisoare cu suspendare, pentru primire de foloase necuvenite si nerespectarea regimului armelor si munitiilor savârsita în legatura cu infractiunea de foloase necuvenite.
  3. Adrian Nastase, deputat PSD, condamnat  la 4 ani de închisoare cu executare, in dosarul Zambacian.
  4. Virgil Pop, ales deputat din partea PNL, autosuspendat din partid, condamnat în prima instanta la 5 ani de închisoare cu executare, pentru trafic de influenta în forma continuata, fals în înscrisuri sub semnatura privata comis în forma continuata si spalare de bani în forma agravata.
  5. Dan Ilie Morega, deputat independent, condamnat definitiv la 3 ani de închisoare cu suspendare

POLITICIENII CU DOASRE PE ROL:

  • Pe lista celor trimisi în judecata sunt 13 demnitari români aflati în functie, în frunte cu fostul ministru al Justitiei, Tudor Chiuariu. Alaturi de acesta se numara Nicolae Dobra (PDL), Ion Dumitru (PSD), Marian Ghiveciu (PSD), Dragos Iftimie (PDL), Miron Mitrea (PSD), Andi Sorin Pandele (PDL), Dan Pasat (PDL), Monica Iacob Ridzi (PDL), Mugurel Surupaceanu (PSD), Florin Turcanu (PNL), Catalin Voicu (PSD) si Dan Voiculescu (PC).Mai mulţi actuali şi foşti parlamentari sau miniştri au dosare care vor fi judecate în 2014, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) sau care sunt încă în curs de anchetă la DNA sau DIICOT, pentru infracţiuni de corupţie, luare de mită sau abuz în serviciu. Cele mai reprezentative nume sunt Liviu Dragnea, Relu Fenechiu, Varujan Vosganian sau Miron Mitrea.
  • Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie trebuie să stabilească, în  2014, dacă restituie DNA, pentru refacerea rechizitoriului, Dosarul „Fraudă la Referendum”, în care Liviu Dragnea, secretar general al PSD la data faptelor, în prezent deputat şi vicepremier, este judecat, alături de alte persoane, pentru folosirea influenţei sau autorităţii de către o persoană care deţine o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de foloase necuvenite.
  • Tot anul acesta, instanţa supremă reia discuţiile în dosarul lui Miron Mitrea, ministru al Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei în perioada 2000-2004, în prezent deputat, acuzat de DNA că a pretins şi primit de la Irina Paula Jianu, judecată alături de el în acest dosar, foloase necuvenite în valoare de 520.000 de lei, reprezentând contravaloarea lucrărilor de construcţii, amenajare şi dotare care au fost executate de societăţile Conimpuls SA Bacău, Vertcon SA Bacău, Durimpuls SRL Bacău şi Regal Glass SRL Bacău, la un imobil din Voluntari, judeţul Ilfov, proprietatea mamei sale.
  • DNA anunţa,  că a început urmărirea penală în cazul lui Ovidiu Silaghi, pentru trafic de influenţă, faptele de care este acuzat fiind din 2012, când a fost ministru al Transporturilor. Procurorii DNA îl acuză pe Silaghi că i-ar fi cerut lui Nelu Iordache, administrator al SC Romstrade SRL, deschiderea de către compania de transport aerian din grupul de firme controlate de acesta a unor noi rute care să lege Aeroportul Satu Mare de alte destinaţii din Europa.
  • Deputatul Ion Stan a fost trimis în judecată, în 27 februarie 2013, pentru trafic de influenţă, fiind acuzat că a pretins sume importante de bani, în schimbul cărora s-ar fi angajat faţă de omul de afaceri Nicuşor Dima, care i-ar fi sponsorizat campania electorală, că îi va obţine contracte cu statul. 
  • Totodată, DNA anunţa că a început urmărirea penală faţă de Ioan Oltean, preşedinte al organizaţiei judeţene Bistriţa-Năsăud a PDL, vicepreşedinte şi fost secretar general al partidului, pentru folosirea influenţei sau autorităţii funcţiei în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite şi pentru favorizarea infractorului.
  • Procurorii DIICOT vor continua ancheta în dosarul în care procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a cerut, în 2 septembrie, Senatului şi, respectiv, şefului statului declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale în cazul lui Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, pentru complot şi subminarea economiei naţionale. Potrivit procurorilor, Varujan Vosganian şi Adriean Videanu, în perioada în care au fost miniştri ai Economiei, au aprobat şi susţinut în Guvern mai multe acte pentru a sprijini interesele financiare ale lui Ioan Niculae şi au folosit unitatea naţională de interes strategic SNGN Romgaz în interesul privat al SC InterAgro SA, producând un prejudiciu de aproximativ 130 milioane de dolari.

Conform teoriei lui Lombroso intre fizionomie si aspectele infractionale ale personalitatii exista un raport bine stabilit. Va invita sa parcurgeti analitic, chipurile acestor penali si sa strageti si o concluzie intuitiva: