Publicat in decembrie 4, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Pretentiile teritoriale ale Ungariei: Precedentul Ucraina


Pretentiile UDMR asupra autonomiei Tinutului Secuiesc fac parte dintr-un scenariu mai amplu al Budapestei de a se insinua in teritoriile unde traiesc minoritari de origine maghiara. S-a intamplat in fosta Yugoslavie, se intampla in Ucraina, dupa izbugnirea crizei provocate de anexarea Crimeii de catre rusi.

Pentru a putea intelege si previziona actiunile extremismului ungar din Romania, e bine sa ne punem la curent cu actiunile similare intreprinse de provocatorii Budapestei acolo unde au interes. Spre exemplu, pe 22 martie 2012, ambasadorul Ungariei la Kiev, domnul Bayer Mihaly acorda un interviu siteului weekly.ua in care afirma hotarat: „Da, Ungaria sustine deschis ideea autonomiei teritoriale pe criterii etnice pentru maghiarii din Ucraina. Afirmam ca maghiarii ucraineni vor sa se autoguverneze.” Pornind de la ideea ca 150.000 de etnici maghiari grupati in doua formatiuni politice articulate exclusiv pe criterii etnice, ca  UDMR-ul si Partidul Civic Maghiar de la noi (in Uniunea Democrata a Maghiarilor din Ucraina si Partidul Maghiarilor din Ucraina) isi doresc sa se reuneasca intr-o singura unitate teritoriala autonoma care sa se numeasca Tinutul Tisei.

Pentru a intelege similitudinile cu pretentiile secuilor de la noi, iata ce declara presedintele UDMR, Kelemen Hunor, in aprilie 2014: ” Proiectul autonomiei teritoriale este gata. Avem discutii in interior in continuare si in momentul in care finalizam discutiile vom si prezenta, dar e gata. E scris. Aşa cum a citit Curtea Constituţionala, trebuie să fim foarte sinceri ca este exclus sa-l incadam in actualele institutii constitutionale, in actuala Constitutie. Romania ar avea nevoie de o nouă Constitutie, pe termen mediu, nu azi, nu 2015, nici macar în 2016, dar la alegerile din 2016 ar trebui să mergem cu totii cu acest mesaj fiindca, din punctul meu de vedere, decizia CCR la proiectul de revizuire imi spune ca nu are rost să carpim amendarea Constitutiei. Trebuie sa ne gandim la un nou proiect”.

Referindu-se la chestiunea autonomiei teritoriale pentru maghiarii din Ucraina, ambasadorul Bayer Mihály a ținut să specifice: „In jurul acestei chestiuni s-au lansat discutii aprinse in mass-media, dar toate astea nu corespund cu realitatea. Comisia interguvernamentala maghiaro-ucraineana pentru asigurarea drepturilor minoritatilor nationale activeaza de aproape douazeci de ani.” UDMR se afla la guvernare in Romania, tot de doua zeci de ani. Similitudine perfecta, coordonare si simterie.

Anexarile teritoriale, pareau o fantoma a istoriei, pana cand Rusia lui Putin si-a insusit Crimeea, declansand Criza Ucraineana. Profitand de pretextul rus, autoritatile de la Budapesta au inceput sa actioneze pe teritoriul ucrainean. Intrebat daca nu cumva este vorba despre separarea maghiarilor intr-un ținut distinct al Tisei, pe care apoi Ungaria sa-l anexeze, ambasadorul Bayer Mihály a raspuns: „Putem vorbi despre orice doriți. In Crimeea exista o republica autonoma, exista autonomii și in Europa.” Pentru a intelege cat de aproape de acest deziderat se afla Budapesta si in Romania este suficient sa parcurgem Proiectul de Autonomie a Tinutului Secuiesc.

Dar, sa vedem in continuare cum actioneaza provocatorii Budapestei, pentru implementarea proiectului de autonomie pe teritoriul Ucrainei. Partidul extremistilor maghiari Jobbik, aflat la guvernare alaturi de FIDESZ condus de premierul Viktor Orban,prietenul Moscovei, a organizat un forum politic la Beregovo , centrul raional din Transcarpatia, ocazie cu care președintele Jobbik, Vona Gabor a declarat ca „fara un Tinut al Tisei, Ucraina nu va adera niciodata la UE”. Nimic nou pe frontul Transilvan. Acelasi Vona Gabor, viziteaza des Romania incitand cu predicatul autonimiei teritoriale.

Actualul reprezentant al maghiarilor in Rada Suprema de la Kiev, deputatul Istvan Gajdos,  este unul dintre promotorii activi ai ideii de autonomie teritoriala pe criterii etnice a maghiarilor din Ucraina. István Gajdos este președinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din Ucraina si are fix aceleasi obiective cu omologul sau roman, Kelemen Hunor. Este de asteptat ca dupa abrogarea Legii despre principiile politicii lingvistice din Ucraina de catre Rada Suprema, revendicarile privind autonomia teritoriala pe criterii etnice pentru minoritatea maghiara se fie reluate cu intensitate sporita atat de reprezentantii acestei minoritati, cat și de guvernul de la Budapesta.

Concluzia pe care o trag specilaistii si analistii occidentali este ca Rusia si Ungaria isi coordoneaza actiunile politice si de spionaj in Europa centrala  si de sud-est fiind parteneri de mai bine de un secol.