Publicat in aprilie 22, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Principiile de baza ale teoriei Yin-Yang II:


Raportul de consum-alimentare si intertransformare dintre Yin si Yang:

  
Cele doua aspecte se afla intr-o permanenta relatie de consum-alimentare. Unele activitati fiziologice (Yang) consuma in mod necesar substante nutritive (Yin). Atata timp cat acest raport va ramane echilibrat exista starea de armonie si de echilibru care definesc sanatatea. Cand una dintre energii se afla in exces sau in viciu se instaureaza starea de boala. “Yangul extrem produce in mod necesar Yin-ul, iar Yin-ul extrem produce in mod necesar Yang-ul. Frigul extrem va da nastere caldurii, iar caldura excesiva se va transforma in frig”. Avem ca exemplu starea febrila, cand excesul de caldura (temperatura ridicata, peste 39 de grade) se transforma in frison. In acest caz, Yang-ul s-a transformat in Yin. Sau, cand frigul extrem se instaleaza in membre, acestea parca iau foc. In acest caz, Yin-ul s-a transformat in Yang. 

Divizibilitatea infinita a Yin-ului si Yang-ului:
In orice aspect Yin vom regasi caracteristici Yang si invers. Ziua este Yang. Cand soarele incepe sa incalzeasca dimineata aspectul este Yang, in timp ce apune, spre dupa amiaza, aspectul zilei devenind Yin. Organele care produc si detin energie (rinichii, ficatul, inima, splina si plamanii) au caracter Yin, dar organele care se afla in partea superioara a corpului (inima si plamanii) sunt mai Yang, cu alte cuvinte reprezinta partea Yang a Yin-ului, iar cele aflate jos reprezinta Yin-ul Yin-ului. “Yin-ul si Yang-ul pot ajunge la 10, se pot extinde la 100, la 1000, la 10000, la infinit. Dar desi sunt infinit divizibile, ele se bazeaza pe un singur principiu important!” 
 Omul in raportul Yin-Yang:
Suntem un microcosmos integrat macrocosmosului fiind animati de acelasi dans tandem al energiilor. Avem cu totii un aspect Yin si unul Yang. Cand cele doua energii formeaza taiji-ul personal:constiinta umana are aspect yin, iar forma corporala, aspect yang.

-va urma-