Publicat in aprilie 21, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Principiile de baza ale teoriei Yin-Yang


“In mijlocul Yin-ului apare Yang-ul, Yang-ul activeaza Yin-ul!”.
Caracteristicile generale ale energiei Yin: ceea ce tine in interior, ceea ce este nemiscat, ascuns vederii, aflat in stare latenta (potential), ceea ce coboara; Energia Yang: tine de exterior, de miscare, de manifestare de ascensionare. Pentru vechii chinezi, Luna simboliza Yin-ul si Soarele-Yangul. Yin cuprinde ca energie arheetipala femeia, pamantul, iar Yang-barbatul, cerul. De aceea omul este privit ca un copil al Tatalui Ceresc si al Mamei Pamantesti Natura Yin sau Yang a unui fenomen este relativa. Intre cele doua energii fundamentale se nasc mai multe raporturi si relatii:opozitie, interdependenta, raport de consum-alimentare si intertransformare, divizibilitate. Nimeni si nimic nu ramane in stare la care a existat la un moment dat. Dupa noapte vine ziua, dupa un anotimp vine altul, o samanta devine stejar, din ou va iesi un pui, omul se naste, devine copil, adolescent, matur, batran si apoi paraseste structura materiala devenind din nou copil cosmic. Cine urca trebuie sa coboare, cine a fost treaz trebuie sa doarma samd. 
Opozitia Yin-Yang: 
Toate fiintele din univers poseda doua aspecte opuse, unul Yin si altul Yang. Opozitia lor, lupta naste dinamica. Cele doua energii ajung sa se controleze reciproc. Caldura (Yang) reduce sau inlatura frigul (Yin), iar racoarea (Yin) poate domoli sau inlatura arsita (Yang). In structurile fiintelor, opozitia Yin-Yang asigura si mentine echilibrul fiziologic. Cand acest echilibru se strica, iar una dintre cele doua energii devine dominanta se instaureaza starea de boala: “Atunci cand Yin-ul predomina, Yang-ul se va imbolnavi. Atunci cand Yang-ul predomina, Yin-ul se va imbolnavi.” 
Interdependenta Yin-Yang: 
 Nici una dintre ele, nu poate trai fara cealalta. Yang-ul este conditionat de existenta Yin-ului si invers ! ”Yin-ul ramane ascuns in interior, pentru a actiona ca un aparator al Yang-ului. Yang-ul sta in afara, actionand ca un servitor al Yin-ului”. In corp, Yin-ul corespunde fluidelor, substantelor nutritive, iar Yang-ul se defineste print activitatiile fiziologice si prin energie. Fluidele, raman asadar in interior, in timp ce energia si expresiile fiziologice se manifesta in exterior. 
-va urma-