Publicat in noiembrie 25, 2015 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Provocarile Rusiei impotriva NATO aseaza Europa pe un butoi de pubere


 

Pentru analistii militari este evident faptul ca Rusia a provocat  NATO in nenumarate randuri, prin raidurile aviatiei sale, violand spatiile catorva tari membre: Tarile Baltice, Suedia, Danemarca. Daca pana ieri, situatiile au fost rezolvate pasnic, la limita, iata ca Turcia s-a hotarat sa doboare un Su-24 rusesc care i-a survolat spatiul aerian timp de 17 secunde, dupa ce avertizase inca din octombrie ca nu va mai permite aviatiei ruse sa-i violeze teritoriul in misiunile sale de bombardare a pozitiilor Armatei Libere Siriene, opozantii lui Asad, care nu au nici o legatura cu ISIS.

Faptul ca Turcia a decis acest gest care devine principalul risc de razboi intre NATO si Rusia demonstreaza ca exista un acord tacit intre tarile membre ale Aliantei Nord-Atlantice cu privire la convingerea comuna ca interventia Rusiei in Siria nu vizeaza distrugerea jihadistilor ISIS, ci exclusiv apararea regimului dictatorial si criminal al lui Bashar  al -Assad, care este allawit ( o ramura shiita), impotriva majoritatii populatiei sunnite.

Asadar, observam ca Rusia si Turcia se situeaza pe pozitii opozabile inca de la inceputul interventiei in Siria. Turcii sunt sunniti, iar NATO sprijina opozitia siriana care este la randul sau moderat sunnita, iar Rusia impreuna cu Iranul sunt aliatii lui Assad, care este reprezentantul unei secte de factura shiita. Desi, fiecare tara care intervine in conflictul sirian isi declina intentia de a distruge Statul Islamic, exista si alte interese secundare, care insa fac posibile altercatii ireconciliabile. De exemplu, Turcia are un interes major in distrugerea kurzilor si de aceea nu ataca pozitiile jihadistilor, iar Rusia vrea sa-i lichideze pe opozantii lui Assad si atunci lasa in subsidiar atacarea pozitiilor islamistilor radicali.

Vladimir  Putin a negat insa  violarea suveranitatii statului turc si a acuzat „complicitatea Turciei cu teroristii” relevand si prin aceasta declaratie ca relatiile bilaterale turco-ruse erau reci mai de mult, dar acum s-a trecut la un alt nivel conflictual dinamitand eforturile unor state europene de a incalzi relatiile cu Moscova.  Jean Claude Juncker, a a propus inaintea incidentului cu avionul rusesc doborat de aviatia turca,  intarirea colaborării Uniunii Europene cu Uniunea Economica Euroasiatica, iar ministrul de Externe german sugerase revenirea Rusiei in G8 spre nemultumirea tarilor din estul Europei, care, exceptand Ungaria, sunt tematoare cu privire la expansiunea ruseasca catre ele, avand in vedere precedentul Ucraina. Dupa incident, Marea Britanie a sustinut ca este intru totul de partea Turciei si ca NATO va raspunde cu promptitudine oricarei amenintari venite de la alt stat. Asadar, Europa se afla intr-o situatie extrem de tensionata.

Specialistii in geopolitica releva faptul ca problemele sistemului international au devenit foarte complexe si  grave. De la Damasc la Paris, de la Bruxelles la Kiev, din Mali  si Afganistan, crizele se tin lant, iar Europa pare ca asista neputincioasa la destructurarea modelului sau democratic si pacifist…