Publicat in octombrie 6, 2013 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Razboiul omului cu duhurile necurate


Despre demoni si uneltirile lor a scris si sfantul Diadoh, episcop al Foticeii, care i-a categorisit in doua cete:

  • demoni „subtiri”- care se razboiesc pentru sufletul omului.
  • demonii „materialnici”- care iau in stapanire trupurile  prin tot felul de patimi.

Interesant este faptul, ca desi ambele categorii sunt potrivnice omului si au natura diavoleasca, se lupta intre ele pentru   intaietate. Sfantul Ioan Sinaitul scrie in Scara Raiului: „Demonul imbuibarii pantecelui este deseori biruit de cel al slavei desarte.

Fiecare demon este defapt, intruchiparea unei patimi, pe care o slujeste cu toata puterea si determinarea. In ciuda competitiei dintre draci, exista si  momente de stransa conlucrare in a-l cufunda pe om in abisul ratacirii de Dumnezeu. Sfantul Casian  observa: „Trebuie sa stim ca fiecare demon nu rascoleste toate patimile in om, caci fiecare patima are demonul sau care o cultiva. Unele duhuri rele, asadar, isi afla placerea in scarboasele pofte trupesti, altele in blasfemii si vorbe urate, altele in tristete si deznadejde, iar altele in slava desarta si in mandrie…

Asadar, putem intelege de aici ca toate patimile omenesti sunt lucrate prin mijlocirea demonilor, de aceea „ cel ce biruie o patima il izgoneste d ela el si pe demonul acelei patimi.” (Avva Pitirion)