0
Publicat in iulie 17, 2011 de Oreste Teodorescu in Starea de bine
 
 

Regulile de baza pentru o alimentatie sanatoasa:


• Alimentele trebuie sa fie proaspete, naturale si de sezon
• Din fiecare menu fac parte: fructe, legume, condimente, ierburi aromate, seminte, cereale, orez, musli, paste fainoase bio, lacate si branzeturi slabe (7% grasime), oua, carne de peste, uleiuri nesaturate, de masline, de palmier, de floarea soarelui, presat la rece, dulciuri naturale: miere, zahar nerafinat si minimum 2, 5 litri de apa pt barbati si 2 l pentru femei/ zilnic.
• Prepararea alimentelor se face rapid, fara prajeala si fierbere indelungata.
Piramida alimentara are patru niveluri. La baza stau cerealele, pastele, cartofii, painea si orezul. Sunt produse de baza si contin carbohidrati complecsi. Al doilea nivel contine legume, fructe bogate in carbohidrati complecsi, saruri minerale si viatmine. Pe palierul al treilea stau produsele lactate, pestele, leguminoasele, ouale si nucile, toate bogate in proteine si grasimi. In varful piramidei se gasesc dulciurile, grasimilie saturate. Raportul ideal pentru un regim alimentar variat si sanatos este urmatorul: Primul nivel al piramidei, 40 % din necesarul zilnic, 35% din al doile palier, 20 %, alimente de pe al treile palier si maxim 5 procente din alimentele aflate in varful piramidei. Eu am inlocuit de 17 ani, produsele din carne cu pestele si am constatat o imbunataire a calitatii vietii precum si o mentenanta mai usoara a nivelului optim de proteine si lipide.