Publicat in martie 15, 2013 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Rozicrucienii, artizanii globalizarii spirituale (1)


Traditia ordinului vorbeste despre descoperirea mormantului unui nobil german Christian Rosenkreutz, care ar fi trait intre 1378 si 1485, despre care se presupune ca ar fi fost initiat in mistere de intelepti musulmani, pe cand se afla in orient. Cei care au gasit lacasul au fost mirati sa decopere pe langa trupul maestrului, oglinzi, clopotei, lampi aprinse (care nu se sting niciodata) si masini care cantau si vorbeau. Primind denumirea simbolica de Chretien Rose-Croix (crestin al trandafirului pe cruce), ordinul isi face exprima public existenta intre 1614 – 1615 prin trei carti care au circulat si influnetat gandirea esoterica in Europa, dar si in Lumea Noua: „Reforma universala”, Nasterea Fraternitatii Roza-Crucii” si „Confesiunea Fraternitatii”.

In ciuda vehementei prin care Biserica Romei ii persecuta pe toti cei care se abateau de la dogmele impuse de Constantin cel Mare, initiatii diferitelor ordine calatoreau, se intalneau si descopereau elementele care unesc oamenii sub acelasi cer, pe acelasi pamant, intelegand ca Dumnezeu este Unul si Acelasi pentru toti copiii pamantului, deveniti, asadar frati. Astfel, unul dintre parintii esoterismului, Paracelsus a putut afirma ca „Dumnezeu va ingadui sa se faca o descoperire de o mai mare importanta si care trebuie sa raman secreta pana la aparitia lui Ilie Artistul…si acesta este adevarul, nu exista nimic ascuns si care sa trebuiasca sa fie descoperit;din acest motiv, dupa mine va veni o fiinta minunata, care inca nu s-a nascut si care va dezvalui multe lucruri.” Intelesul tainic al frazei este tradus de Jean-Valentin Andreae ca insemnand ca adevarul transmis de Dumnezeu va fi inteles de o fiinta colectiva, care renuntand la pacatele egoismului, intolerantei, vanitatii si lacomiei, va actiona spre construirea, aici pe pamant a unei lumi mai bune bazata pe dreptate si iubire!

In 1598, alchimistul Studion infiinteaza la Nurenberg Militia Crucifera Evanghelica, ordin cavaleresc rozacrucian care anunta reforma generala a pamantului, ruparea de lumea veche si nasterea societatii conduse de singurul imparat al oamenilor Iisus Christos. Hranindu-si doctrinele din invataturile lui Paracelsus, intelegand viziunea unitara a lui Hermes Mercurius Trismegistos, care spunea in Tabla de Smarald: „Ce e deasupra e la fel cu ce e dedesubt, iar e e dedesupt e la fel cu ce e deasupra, pentru a implini miracolul unui singur lucru”,rozacrucienii au amestecat armonios ocultismul musulman cu teozofiile Alumbrados (iluminatii spanioli) pentru a crea acea pansofie (cunoastere universala).

Simbolul ordinului il reprezinta un trandafir rosu fixat in centrul unei cruci tot de culoarea rosie, caci ea a fost botezata in sangele mistic si divin al lui Hrsitos. Dupa unii exegeti ai ordinului, Crucea reprezinta intelepciunea si cunoasterea, iar trandafirul (rosa) simbolizeaza purificarea, ascetismul prin care omul se transforma din pacatos in desavarsit, piatra filosofala a alchimistilor care reprezinta trecerea de la muritor la vesnic! Altii cercetatori adauga o noua dimensiune aratand ca principiul masculin simbolizat de cruce se uneste mistic cu cel feminin, ilustrat de roza, iar din casatoria lor tainica se naste si renaste etern viata universului.

-va urma-