Publicat in februarie 26, 2013 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Saturn si varsta de aur a umanitatii


Asemeni teologiilor hinduse, si stramosii Europei credeau in cele patru varste ciclice ale umanitatii. In prima lor intrupare, dupa ce zeii i-au zamislit “dupa chipul si asemanarea noastra, parte barbateasca si parte femeiasca“, oamenii au intrat si trait in Epoca de Aur, un spatio-timp perfect care coincide cu domnia lui Saturn asupra oamenilor, ca zeu al agriculturii. In acea perioada, scrie Tibul: “nu erau nici vrajbi, nici arme, nici razboaie, arta criminala a vreunui fierar nu ciocanise spada. Pomii de la ei insisi dadeau miera si spontan oile veneau sa-si ofere laptele oamenilor care nu aveau nici o dorinta”.

In Metamorfozele, Ovidiu descrie acest moment de sublima gratie a umanitatii, in care prietenia, iubirea si respectul pentru toate formele de viata erau suficiente pentru a pastra ordinea si bunul mers al vietii pe pamant.

Hesiod imparte oamenii in patru semintii. “Intaia semintie de oameni cuvantatori a fost din aur/ Creata de nemuritorii din Olimp./ Era in acel rastimp cand zeul Cronos asupra cerului domnea”. Dupa ce toata aceasta semintie a parcurs experienta in materie si a fost inghitita de pamant, Zeus a transformat-o in “armata duhurilor bune…” Acestea isi gasesc corespondentul in ingerii biblici. Viata primilor oameni se asemana cu cea a zeilor olimpieni, fara suferinte, temeri sau boli. Varsta de aur s-a incheiat odata cu detronarea lui Saturn. Au urmat celelate varste: de argint, bronz si fier…