Publicat in septembrie 30, 2012 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Sinca Veche: Templu, Manastire sau Portal?


Poate ca unul dintre cele mai misterioase locuri din Romania este Templul Ursitoarelor sau Manastirea Sapata in Piatra din arhaicul sat dacic, Sinca Veche, de unde pornesc indraznet catre cer, varfurile muntilor Fagaras. Acest spatiu, unde manifestarile info-energetice sunt spectaculoase si mult diferite fata de cele obisnuite, a nascut vii controverse cu privire la origine. Unii sustin ca este un asezamant de cult predacic, altii ca este primul lacas de cult crestin de la noi.

Vizitatorii, indiferent de gradul lor de sensibilitate senzoriala sau paranormala simt stari deosebite si energii ciudate. Exista o serie de fotografii si filme in care apar sfere luminoase, cruci si simboluri geometrice. Sunt si martori care povestesc cuprinsi de misticism, ca in timpul sarbatorilor au auzit, parca venind din cer, un cor  bisericesc cantand intr-o limba stranie neomeneasca. Specialistii in paranormal cred ca templul este un vechi portal catre „lumile superioare”, pe care stramosii nostri il foloseau pentru a comunica cu zeii.

Ortodoxia romaneasca are puternice influente traditionale, precrestine, care si-au gasit sensul perfect in fraternitatea binelui propovaduita de catre Mantuitor. Astfel se explica si arealul de superstitii din regiune. Tinerii se duc de Sf. Gheorghe, la Lasatat Secului, la Schimbarea la Fata si arunca roti de paie, aprinse cu credinta ca in desenele facute de focul invartindu-se, vor vedea ce le-a urzit destinul. Localnicii sustin cu tarie ca iarba de langa templu este mult mai satioasa pentru animale si ca cei care sufera de diferite afectiuni isi gasesc vindecare in izvorul din apropiere.