Publicat in martie 16, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Societatiile initiatice in Evul Mediu


Context:
 – Papalitatea incepe un razboi total impotriva ereziilor.
 – Se organizeaza breselele mestesugaresti
 – Cruciadele purtate in Orient permit asimilarea esoterismului ortodox, ebraic si arab de catre spiritele occidentale ( kabbala, hermetism, traditii gnostice) 
– Diferitele ordine cavalaresti si monahale dezvolta si slefuiesc dogme si doctrine heterodoxe.
 Ghildele ( corporatiile mestesugaresti). 
Poate cea mai elaborata este cea a contructorilor de catedrale, adeptii artei regale, breasla arhitectilor si zidarilor. Mostenitorii initierilor din antichitatea egipteana si cea greceasca, acestia invatau de-a lungul celor trei grade de initiere: ucenic, calfa si maestru constructor, secretele geometriei pitagoreice, dar si ale magiei hermetice ilustrate in rozetele catedralelor (simbol feminin) si de pentaclele utilizate de alchimisti si adepti ai Inaltei Magii. Fiecare breasla are semne particulare de recunoastere, iar constructorii se bucura de libera trecere in intreaga europa,fiind singurii care stiau secretul construirii catedralelor si al palatelor. Unele traditii spun ca aceasta cunoastere a fost transmisa prin initiere de-a lungul secolelor de catre insusi Hiram, constructorul Templului din Ierusalim. 
Crestinismul Graalului
Exista trei categorii de exegeti ai Sf. Graal. Primii, studiind toate legendele medievale centrate in jurul credintei ca Iosif din Arimateea a strans intr-un pocal sangele si apa scurse din trupul rastignit al lui Iisus Hristos din Nazareth, in acelasi vas sacru folosit de apostoli la Cina cea de Taina pentru a sorbi vinul, simbolizand sangele Mantuitorului si adus ulterior supliciului in Brittania, spun ca acesta reprezinta simbolul cautarii intelepciunii pierdute. Regele Arthur si cei doisprezece cavaleri ai Mesei Rotunde sunt pastratorii acestui depozitar al Cunoasterii Divine. Se mai spune ca aceasta cupa a fost facuta de ingeri din smaraldul de pe fruntea Arhanghelului „cazut”, Lucifer si predat spre pastrare lui Adam. Dupa pierderea Lumii Initiale de catre Adam si Eva in urma muscarii din Marul Cunoasterii Binelui si Raului, Intelepciunea Graalului a fost pierduta, iar misiunea Cavalerilor este de a reda umanitatii splendoarea exprimarii Cuvantului lui Dumnezeu. Al doilea punct de vedere le apartine celor care cred ca, de fapt, Sfantul Graal inseamna Sang Royale, ceea ce inseamna ca acesta reprezinta linia mostenirii sangelui Regelui Lumii, Iisus Hristos, casatorit cu Maria Magdalena, iar rolul celor care l-au regasit este de a apara si proteja acest Adevar atat de tulburator pentru comunitatiile de crestini ai Dogmei Bisericii Romane. Exista si opinia potrivit careia Graalul reprezinta un ordin initiatic ocult, Masenia Sf. Graal, infiintat de catre Titurel, in Galia la hotarele Spaniei.Aceasta constructie misterioasa este condusa de magul Merlin, initiat in constructia Templului din Ierusalim, ca simbol al regatului lui Dumnezeu pe pamant, de insusi Iosif din Arimateea. Ordinul devine o fratie ascetica, amintind de esenieni, care isi propune dezvaluirea Cunoasterii Planului Divin prin initierea celor care, ajunsi la un nivel de desavarsire spirituala, pot intelege marile mistere ale lumii si ale universului.
-va urma-