0
Publicat in ianuarie 16, 2011 de Oreste Teodorescu in Ezoterism
 
 

Societatile secrete ale Renasterii


 

Marea doctrina esoterica si initiatica a Rozacrucienilor

I. Istoric:

 

Traditia ordinului vorbeste despre descoperirea mormantului unui nobil german Christian Rosenkreutz, care ar fi trait intre 1378 si 1485, despre care se presupune ca ar fi fost initiat in mistere de intelepti musulmani, pe cand se afla in orient. Cei care au gasit lacasul au fost mirati sa decopere pe langa trupul maestrului, oglinzi, clopotei, lampi aprinse (care nu se sting niciodata) si masini care cantau si vorbeau. Primind denumirea simbolica de Chretien Rose-Croix (crestin al trandafirului pe cruce), ordinul isi face exprima public existenta intre 1614 – 1615 prin trei carti care au circulat si influnetat gandirea esoterica in Europa, dar si in Lumea Noua: „Reforma universala”, Nasterea Fraternitatii Roza-Crucii” si „Confesiunea Fraternitatii”.
In ciuda vehementei prin care Biserica Romei ii persecuta pe toti cei care se abateau de la dogmele impuse de Constantin cel Mare, initiatii diferitelor ordine calatoreau, se intalneau si descopereau elemntele care unesc oamenii sub acelasi cer, pe acelasi pamant, intelegand ca Dumnezeu este Unul si Acelasi pentru toti copiii pamantului, deveniti, asadar frati. Astfele unul dintre parintii esoterismului, Paracelsus a putut afirma ca „Dumnezeu va ingadui sa se faca o descoperire de o mai mare importanta si care trebuie sa raman secreta pana la aparitia lui Ilie Artistul…si acesta este adevarul, nu exista nimic ascuns si care sa trebuiasca sa fie descoperit;din acest motiv, dupa mine va veni o fiinta minunata, care inca nu s-a nascut si care va dezvalui multe lucruri.” Intelesul tainic al frazei este tradus de Jean-Valentin Andreae ca insemnand ca adevarul transmis de Dumnezeu va fi inteles de o fiinta colectiva, care renuntand la pacatele egoismului, intolerantei, vanitatii si lacomiei, va actiona spre construirea, aici pe pamant a unei lumi mai bune bazata pe dreptate si iubire! In 1598, alchimistul Studion infiinteaza la Nurenberg Militia Crucifera Evanghelica, ordin cavaleresc rozacrucian care anunta reforma generala a pamantului, ruparea de lumea veche si nasterea societatii conduse de singurul imparat al oamenilor Iisus Christos. Hranindu-si doctrinele din invataturile lui Paracelsus, intelegand viziunea unitara a lui Hermes Mercurius Trismegistos, care spunea in Tabla de Smarald: „Ce e deasupra e la fel cu ce e dedesubt, iar e e dedesupt e la fel cu ce e deasupra, pentru a implini miracolul unui singur lucru”, rozacrucienii au amestecat armonios ocultismul musulman cu teozofiile Alumbrados (iluminatii spanioli) pentru a crea acea pansofie (cunoastere universala). Simbolul ordinului il reprezinta un trandafir rosu fixat in centrul unei cruci tot de culoarea rosie, caci ea a fost botezata in sangele mistic si divin al lui Hrsitos. Dupa unii exegeti ai ordinului, Crucea reprezinta intelepciunea si cunoasterea, iar trandafirul (rosa) simbolizeaza purificarea, ascetismul prin care omul se transforma din pacatos in desavarsit, piatra filosofala a alchimistilor care reprezinta trecerea de la muritor la vesnic! Altii cercetatori adauga o noua dimensiune aratand ca principiul masculin simbolizat de cruce se uneste mistic cu cel feminin, ilustrat de roza, iar din casatoria lor tainica se naste si renaste etern viata universului.
II. Expansiune:

Ordinul a capatat grandoare si influenta in tara de origine Germania unde reprezentantii cei mai ilustrii Andreae , Mynsicht ( Madathanus), Gutman si Michel Maier, Jacob Boehme si altii au conturat o filosofie, dar si o posibila teologie a unitatii omenirii in fata aceluiasi Tata, prin invataturile primite de la Fiul Iisus, fratele cel mare al nostru. Curentul de gandire ajunge repede in Cehia, unde parintele Comenius pleda pentru: „un Templu al intelepciunii dupa principiile, regulile si legile Merelui Arhitect, Dumnezeu insusi”, apoi in Olanda, locul unde libertatea de gandire nu cunoastea oprelisti, nici vicisitudini, pentru a gasi in Anglia locul desavarsirii sale, cu ajutorul medicului Robert Fludd (1574-1673). Calatorind prin toata Europa, Fludd asimileaza esoterismul diferitelor ordine initiatice, iar in 1650 devine Marele Maestru al ramurii britanice roza-cruciene. Pe la jumatatea sec. Al XVII-lea, rozacrucienii sunt acceptati in breslele masonice, ei devenind constructorii templului invizibil al lui Dumnezeu pe pamant. Din unirea esoterismului „zidarilor” care isi extrageau doctrinele pe o filiera neintrerupta de la insasi initiatii egipteni, trecand prin iudaism si crestinismul gnostic, cu teo-filosofia rozacrucienilor care credeau ca daca suntem facuti dupa chipul si asemanarea lui Dumnezeu, si daca suntem guvernati intru perfectiune de fratele nostru mai mare Iisus Hristos, atunci trebuie sa aducem regatul Adevarului si al Dreptatii pe pamant, s-a nascut o noua societate initiatica.III. Rituri de initiere, doctrine si scopuri:

Inca de la infiintare, rozacrucienii au practicat sistemul „superiorilor necunoascuti”.Acestia, spre deosebire de restul mebrilor, ajunsesera la desavarsire, puteau pastra nealterata traditia ordinului, si nu erau constransi de legile materiei, astfel inat putea calatori nestingheriti in universurile paralele.Nu se cunosc prea multe despre treptele initierii in ordin, cu siguranta ele au fost preluate si desavasite de masoni in riturile de perfectionare, insa se poate spune cu certitudine ca ei considerau accederea la Perfectiune, pe drumul Mantuitorului iisus Hristos din Nazareth: Curajul leului, blandetea mielului, si sacrificiul pelicanului care isi sparge pieptul cu ciocul pentru a-si hrani puii. Vulturul bicefal, ar putea fi un simbol roza-crucian ilustrand dublul caracter al puterii: activ-pasiv, stiintific-religios, Dumnezeu in cer, Dumnezeu pe pamant! Din cercetarea operelor lui Robert Fludd, dar si din lucrarile alchimice ale lui Boehme, Paracelsus sau Agrippa se poate gasi o definitie globala a conceptelor roza-cruciene organizat intr-un sistem teozofic influentat de hermetism, kabbala, neoplatonicism, gnoza. Poate Renasterea n-ar fi fost capabila sa puna capat unui Ev mediu intunecat si sangeros, daca ideile unor Campanella din „Cetatea Soarelui”, sau Francis Bacon din „ Noua Atlantida” , ambii profund impregnati de esoterismul roza-crucian, nu ar fi circulat in aproape toate colturile lumii crestine, si nu numai! Pentru roza-crucieni este absolut necesara declansrea reformei universale, religioase si sociale: „Hristos traieste in om, el il patrunde cu totul si el este o piatra vie a acestei stanci spirituale, cuvintele Mantuitorului aplicandu-se omenirii in general; asa se va construi templul, cel al lui Moise si cel al lui Solomon, reprezentand niste schite ale acestuia. Cand Templul va fi consfintit, pietrele sale moarte, vor deveni vii, metalul impur va deveni aur curat si omul isi va recapata inocenta si desavarsirea lumii pe care a pierdut-o lasandu-se ispitit!”. Si astazi este pastrata credinta in „superiorii necunoscuti”, care au absolvit moartea si judecata, fiind desavarsiti, vin si vegheaza asupra constructiei unei lumi mai bune, dupa Planul Marelui Arhitect Universal. Unii cerecetatori nominalizandu-i pe Caligostro si contele de Saint- Germain, ca facand parte dintre ei.Fara doar si poate, Ordinul Roza-Crucian a influenatat riturile de perfectiune din masonerie, mai ales pe cel scotian, insa el a continuat sa existe si independent sub diferite forme, dintre care cele mai cunoscute sunt: Ordinul Vechi si Mistic al Rozacrucii, infiintat de H.Spencer Lewis (A.M.O.R.C.), Ordinul Kabbalistic al Rozacrucii, al lui S. De Guaita, Rozacrucea Catoloica, fratie infiintata de Peladan, Rozacrucian Fellowship al lui M. Handel si Ordinul Martinist de adanca inspiratie rozacruciana reabilitat de catre Papus (Gerard Encausse)