Publicat in noiembrie 20, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Stiinta cuvintelor


Exista o stiinta a cuvintelor…Suntem si devenim ceea ce gandim, rostim si actionam…in spatele sunetelor, vibratiilor, energiilor vitale care formeaza un cuvant se afla vointa.

Daca am stii ce putere fantastica se ascunde intr-un singur cuvant, poate atunci am tacea trei ani, ca in scolile pitagoreice, inainte de a ne adresa semenilor nostrii! In minunata sa carte, „O istorie a raului”, Michel Faucheux gaseste patru tipologii distincte ale raului in lume:

  • in numele Domnului,
  • in numele Diavolului,
  • in numele istoriei
  •  in numele omului.

Pornind de la intelesul tainic al Scripturii: „La inceput a fost Cuvantul, si Cuvantul era la Dumnezeu”, autorul intuieste si demonstreaza ca in esenta, raul este o pervertire, o virusare a cuvantului, si astfel neneorocirile incep sa se abata asupra creatiei umane. Daca Iisus Hristos este cuvantul Iubirii, cuvantul creator, eliberator, nascator, verbul diavolului este pur si simplu negarea scanteii divine in om.

De la cuvantarile papei Urban al II-lea care au alimentat cruciadele pline de sange, la discursurile pline de zel ale papei Inocentiu al III-lea care au generat cea mai tenebroasa activitate umana-inchizitia, la cuvantarile furibunde ale lui Hitler, capabile sa puna in miscare odioasa masinarie a crimei in lagarele de concentrare, pana la indemnurile fundamentalistilor islamici care aduc teroarea prin fum, foc si daramaturi, omul a pus uneori cuvantul in slujba haosului si al pierzaniei. Sigur istoria se leagana, cand intr-o parte, cand in cealalta, individul gasind in el si capacitatea de a construi o viata si o lume,mai bune prin puterea aceluiasi cuvant.

Uitandu-ma atent in jur, constat ca este nevoie de un anotimp al Tacerii!