Publicat in decembrie 23, 2013 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Tinere, fii vigilent! Sistemul te vrea prost!


De cel putin 24 de ani, invatamantul romanesc este condamnat la derizoriu, saracie si coruptie. Daca in vremuri normale, politicul urmarea formarea si dezvoltarea spirituala si materiala a omului, astazi traim parca reversul…Cu cele mai mici salarii din sistem, profesorii sunt mai preocupati de subzistenta de azi, decat de lectia de maine…

Diferitele sondaje si studii releva un adevar inspaimantator, peste 50 de procente dintre absolventii  liceelor nu pot sa inteleaga si sa citeasca un text la prima vedere, nu reusesc sa faca analogii intre domenii si nu stiu sa se exprime gramatical corect. In fiecare an, examenul de bacalaureat este dublat de scandaluri de coruptie. Fondatorii sistemului de invatamant romanesc, se rasucesc in morminte intelegand, din lumea nemuritoare a duhurilor, pe ce maini criminale a ajuns opera lor de emancipare nationala.

Lipsa fondurilor din sistemul de invatamant a condus la ruinarea salilor de curs, la scaderea calitatii continutului, iar brambureala manualelor alternative, practic i-a zapacit pe elevi, in loc sa-i lamureasca. Concluzia specialistilor, trasa la fiecare schimbare de mandat electoral este aceeasi, din pacate ca si rezultatul constatarii: „Controlul birocratic, dictatorial si obsedant al Ministerului Educatiei nu poate sa imbunatateasca invatamantul, ci doar sa-l distruga!” anunta in 2010 Societatea de Stiinte Matematice.

Sistemul educational, de care depinde viitorul politic, economic si administrativ al tarii, indiferent daca vorbim de Romania bugetara sau de cea privata, nu mai produce plus valoare, ci doar diplome de absolventa, golite de semnificatie. Iata cateva repere nefericite ale eficientei Scolii romanesti:

  • peste 6000 de elevi sunt dependenti de droguri
  • abandonul scolar este frecvent
  • in majoritatea universitatilor se intra fara examen
  • prezenta la cursuri a devenit, mai degraba facultativa
  • gradele de profesori universitari se dau pe banda rulanta netinand cont de adevarata pregatire
  • majoritatea examenelor sunt absolvite pe spaga si nu prin competente.
  • profesorii sunt foarte slabi pregatiti

Oare cand se vor trezi politicienii nostri, si mai ales cand vor intelege ca soarta unei natiuni, depinde fundamental de gradul ei de educatie si cultura?