Publicat in februarie 9, 2014 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Tinta: Resursele, Victima: Romania, Complicii: clasa politica


Desi s-a asternut o liniste mediatica peste subiectul exploatarii resurselor strategice: metale rare, gaze de sist, etc, asta nu insemna ca acum putem sta linistiti. Pericolul este departe de a fi trecut. In 1971, Roamania avea intocmite si introduse in calculatoarele  Întreprinderii de Prospecţiuni şi Foraje „Geofizica”, hartile cu zacamintele minerale din care reiese ca Romania mai avea 6.000 tone aur, adică de trei ori cât se exploatase până atunci şi care în 2013 a ajuns să valoreze 250 miliarde euro. Numai că pe lângă aur,  în aceleaşi zăcăminte se află argint şi metalele rare, extrem de valoroase precum arseniu, galiu, germaniu, molibden, titan, vanadium, wolfram etc. Astazi acestea  sunt evaluate azi la 6.000 de miliarde de euro.

Astazi, toate aplicatiile tehnologiei inalte necesita matria prima, care se gasesete din abundenta in Munţii Apuseni (minele Roşia Montană, Almaş, Baia de Arieş, Bucium, Brad şi Săcărâmb).După 1990 au apărut o mulţime de producători europeni de telefonie mobilă precum Nokia care au fost nevoiţi să importe aceste metale rare din Africa Centrală şi Australia, deşi România era mai aproape. Boom-ul producţiei la nivel mondial de calculatoare şi telefoane mobile s-a produs după 1990, când în România avusese deja loc scurt-circuitul din decembrie 1989.

Inainte de prabusirea sistemului ceausist, statul roman construise împreună cu concernul american Texas Instruments, o intreaga platforma industriala dedicată electronicii, numită IPRS Băneasa. Care cu o minimă investiție , ar fi permis României să producă şi sa deţină calculatore, telefoane mobile, reţele proprii de internet şi de telefonie. Numai că imediat după 1990, IPRS a fost dezmembrată cu bună ştiintă pentru a fi transformată in investiţie imobiliară. Politicienii care l-au succedat pe Ceausescu n-au vrut sa conduca o tara, ci doar s-o praduiasca, pentru a se imbogati.

Se impun cateva intrebari…Să nu fi ştiut aceste lucruri cel care conduce „de facto” SIE, generalul Silviu Predoiu, absolvent al facultăţii de Geologie care a lucrat ca inginer geolog la ICE Geomin (1984-1985) și la Întreprinderea de Metale Rare din București –IMRB (1985-1990), îndeplinind din 1987 funcţia de CI-st al IMRB? Să nu fi ştiut aceste lucruri preşedintele-geolog Emil Constantinescu, cel care a avut revelaţia nerentabilităţii mineritului în România, închizând jumătate din exploatările miniere? Sa nu-i fi spus măcar şeful cancelariei sale prezidenţiale, Dorin Marian şi el geolog de meserie?  Sa nu fi ştiut nici măcar premierii Teodor Stolojan şi Nicolae Văcăroiu, proveniţi din Consiliul Planificării economice de dinainte de 1989? Şi nici Ion Iliescu fost membru CPEx al PCR?

Astazi, Romania reprezinta o tinta uriasa, intrucat are resurse extraordinare atat de metale rare, necesare dezvoltarii tehnologice, dar si gaze de sist care pot asigura fluxurile de consum pentru intreaga Europa…Sa nu mai lasam acesti politicieni prosti, ticalosi si viciati de toate relele sa ne mai amanteze pentru cateva secole!

ROMANIA TREZESTE-TE!