Publicat in mai 31, 2012 de Oreste Teodorescu in Spiritualitate
 
 

Totul este ciclic in marea Roata a Vietii: avertismentul stramosilor


Atlantida ocupa un loc de suflet in doctrinele esoterice. Fondata de fratele geaman al lui Zeus, Poseidon. Casatorit cu muritoarea Cleito, acest minunat zeu-peste genereaza populatia a ceea ce va deveni un imperiu sofisticat, care va cunoaste o dezvoltare fara precedent.

Sunt 10 insule conduse de catre un imparat, iar Platon, poate cel mai notoriu povestitor al acestui mit descrie o atmosfera idilica in care progresul tehnologic era dictat de catre claritatea constiintelor, cu alte cuvinte egregorul atlant functiona la unison pentru emanciparea unei societati perfecte.

Insa, morbul coruptiei si al decadentei isi va face loc printre locuitori atragand blestemul lui Zeus, care trimite cutremure si potop. Intr-o zi si o noapte totul dispare inghitit de ape. Aztecii isi amintesc de trecutul lor spunand ca isi au originea in Aztlan, regatul din mijlocul marii, al carui prim rege a fost insusi zeul apelor.

Este evident ca omenirea incepe sa intre in contact cu amintirea potopului care a curatat pamantul de „necredinta si rautate”. Aztecii spun ca datorita unui preot si a sotiei sale care au construit un vas dintr-un bustean gol, in care au pus seminte si animale, viata, asa cum o cunoastem, astazi, a putut fi salvata. Sumerienii il numesc pe acest preot Zisudra, in povestirile mesopotaniene apare cu numele de Atrahasis, iar babilionenii il stiau drept Upnapistim.

Insa cea mai cunoscuta relatare a potopului atlant este descrisa, vag, ce-i drept in Vechiul Testament, iar eroul providential care salveaza speciile este Noe. Omenirea, dupa ce Noe iese din arca si pune piciorul pe uscatul ramas in urma marei catastrofe, va cunoaste o noua forma de dezvoltare, si anume ce agrara. Dupa unii exegeti ai grupelor sanguine, atunci apare grupa A II. Tot in aceasta perioada, poate neoliticul, omul ia contact cu virtutile secrete ale plantelor.

Apare samanismul, iar paragraful in care Noe bea vin si se imbata sugereaza ca aventura extinderii constiintei ajunge la diferentierea dintre luciditate si constiinta alterata. In mitologia persana, Yima ii invata pe oameni sa lucreze pamantul in armonie si sa nu uite ca dragostea lor pentru natura va fertiliza campurile si lanurile. Amintintindu-si de motivul distrugerii Atlantidei, primii oameni ai civilizatiei umane, asa cum o ilustreaza istoria, simt o mare neliniste fata de tot ceea ce este rau si vatamator. Urmasii atlantilor vor aduce civilizatia si valorile morale si etice, peste tot pe unde vor migra.

In Ramayana, eroul Rama ii va invata pe aborigeni sa renunte la canibalism si sacrificii sangeroase, se lupta cu preotii care divinizau animale monstroase. Precum marii civilizatori de mai tarziu, ca Alexandru cel Mare, Rama va cuceri lumea luptandu-se cu raul,intoleranta si coruptia. El il invinge pe vrajitorul Ravana abatand focul asupra lui. Fara a fi un despot, respectand legile liberului arbitru, Rama ii lasa pe supusii sai sa aleaga intre valorile inalte si „poftele pierzanieie”.

Pentru esoteristi, acest prototip al conducatorului luminat, va purta numele Regelui Secret, sau a Filosofului Necunoscut, care influenteaza in bine omenirea, nu de pe tronul puterii ci incognito, din mijlocul oamenilor. A venit timpul ca zeii si semizeii sa nu mai ocupe varful piramidei in carne si oase. Ideile lor, insa vor influenta de atunci mintile regilor sau imparatilor.

La sfarsitul epopeii sale, Rama si ai sai fondeaza o citadela spirituala, menita sa prezerve toata doctrina unei vieti luminoase, in muntii Tibetului, pe care o denumesc Shambala. Prin 7227 I.C, cand soarele rasarea in constelatia Racului, apare primul mare imperiu de dupa potop. Hindusii aveau sa ramana de atunci, poporul care pune cel mai mic pret pe viata materiala si trecatoare, considerand-o maya (iluzie). Pentru India de mai tarziu, adevarul este inscris de catre „Spiritul Domnului pe panza Naturii”.

Apar yoghinii, sau rishi, adepti ai Spiritului care Domina Materia, care se hranesc vegetarian si respecta toate formele de viata, pe care le inteleg ca fiind in evolutie. O data cu aparitia Vedelor, umanitatea va face cunostinta cu un set de reguli pentru extinderea constiintei si aprofundarea dimensiunii spirituale a universului.

Prin meditatie si exercitii in care mentalul modifica materia, asumandu-si realitatea energetica a vietii, yoghinii vor influenta profund cursul generatiilor viitoare, avand radacini in mai toate doctrinele ulterioare. Din Sutrele yoga ale lui Pantanjali,retinem ca prin concentrare si detasare, prin uniunea cu lumile spiritului, dar si cu geniile elementelor materiale, adeptul isi poate cunoastea natura superioara, isi poate afla vietile trecute si poate modela natura in spiritul si armonia Marelui Intreg.