Publicat in septembrie 25, 2012 de Oreste Teodorescu in Blog
 
 

Trovantii: pietrele vii care cresc dupa ploaie


Romania este plina de farmec si mister, insa de multe ori, preocupati exagerat de tot felul de efemeride, nu realizam binecuvantarea unor locuri naturale cu adevarat speciale. In zona Buzaului se gasesc cele mai neobisnuite pietre, cu forme zoomorfe si antropomorfe, de la dimensiuni mici pana la formatiuni care ating 10 metri. Diferenta dintre sculpturi si aceste formatiuni calcaroase este data de „artist”.

Daca primele sunt modelate de mana omului, trovantii sunt opera naturii. Cu aceste pietre se petrece ceva ciudat. La fiecare 1000-1200 de ani, in loc sa se erodeze, ele isi maresc dimensiunile cu cativa centimetri, ca si cum s-ar hrani cu nisip. Batranii locului cred ca aceste pietre vii aduc noroc, prosperitate si ca ele  au cumva o vointa autonoma, caci uneori o pornesc singure la vale, ne urnite de nimeni. Trovantii se gasesc in zona Bozioru, in comuna Ulmet, spre Culmea cu Babe.

Deşi geologii afirmă că vârsta lor se pierde undeva în Miocenul Superior,totuşi, oamenii locului au observat că pe „spinarea” bătrânilor trovanţi au început să „crească” pui rotunzi şi fragili, identici cu părinţii lor preistorici.

Termenul de trovant este specific geologiei româneşti şi a fost introdus prima oară de naturalistul Gh.M. Murgoci, în lucrarea Terţiarul din Oltenia.