Publicat in ianuarie 31, 2014 de Oreste Teodorescu in Politikon
 
 

Un irlandez baga spaima in miliardarii romani


A fost un film celebru: „Un american la Paris”, o feerie muzicala care a incantat milioanele de cinefili. Dar, iata ca, noi romanii, ne pregatim de un alt spectacol fascinant, oferit, de data aceasta, de un irlandez la Bucuresti.

ANAF-ul va beneficia in curand de expertiza si know how-ul unui expert din cadrul FMI, specializat  in conformarea fiscala a contribuabililor si urmarirea gradul de risc al neconformarii din tarile în care actioneaza. Numele sau este  Norman Gillanders .Spre exemplu, în Republica Moldova, Giilanders coordonează Programul de Conformare a Persoanelor Fizice cu Venituri Mari, care prevede politici de asistenţă şi sprijin la facilitarea conformării, politicile de descurajare şi detectare a cetăţenilor care în mod intenţionat nu se conformeaza, procedura de monitorizare a conformării, criteriile de risc şi abordaările pentru diminuarea impactului riscurilor.

Se anunta vremuri grele pentru miliardarii, mai mult sa mai putin de carton ai Romaniei, intrucat, Gillanders, ii va instrui pe inspectorii ANAF în vederea urmaririi bogatasilor care eludeaza Fiscul. Ca expert al FMI, Gillanders colaborează cu autorităţile fiscale din Albania, Bulgaria, Croaţia, Moldova, Muntenegru şi România din 2011.

Autoritatile romane se vad nevoite, in urma unor mari presiuni externe sa rupa lantul de iubire cu clientela politica abonata la banii publici,  afaceriştilor urmariţi de ANAF, li s-ar putea sechestra averile pe care nu le pot justifica. Inspectorii fiscali au pus la punct o formula prin care, daca miliardarii prezintă vreun risc de evaziune, ii va obliga sa-şi declare averile.(terenurile, cladirile, maşinile şi alte bunuri din proprietate, poliţele de asigurare, banii din conturi sau diverse active cu valori de peste 10.000 de lei), toate trebuie trecute într-o declaraţie „de patrimoniu şi venituri“. 

In concluzie: vin vremuri grele pentru toti acesti saraci cu bani, care ne paraziteaza Bugetul, de vreo 25 de ani!